Световните лидери за катастрофата в Украйна

Обама: Русия не пое по пътя, който ще доведе до мир

Австралия към Москва: Всички знаем кой е главният виновник за проблемите в Украйна

Обама: Русия не пое по пътя, който ще доведе до мир

Русия не пое по пътя, който ще доведе до мир в Украйна, заяви президентът на САЩ Барак Обама в специално изявление, без да обвини директно Москва за разбиването на малайзийския самолет.

 

Доказателствата сочат, че ракетата, която е свалила летателния апарат, е била изстреляна от контролиран от проруските бунтовници район, обяви той но добави, че за момента не са ясни намеренията на хората, които са изстреляли ракетата.

 

Президентът на САЩ подчерта, че проруските бунтовници в Източна Украйна вече са свалили няколко украински летателни апарата и че те са тежко въоръжени и обучени благодарение на Русия. Той призова руския си колега Владимир Путин страната му да прекрати своята подкрепа за сепаратистите.

"Насилието и конфликтът неизбежно водят до непредвидени последици", предупреди Обама, визирайки самолетната катастрофа.

Той изрази увереност, че "Русия, тези сепаратисти и Украйна, всички те имат капацитета да сложат край на сраженията" и призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна с цел достоверно разследване на вчерашната катастрофа на малайзийски пътнически самолет, при която, както стана ясно от думите му, има и най-малко един загинал американец.

"Мисля, че е важно да признаем, че това престъпление премина всякакви граници и че е време мирът и сигурността да се завърнат в Украйна, добави Обама.

 

Австралийският премиер Тони Абът зае най-критичната сред всички световни лидери позиция спрямо Русия по повод катастрофата на сваления над Украйна малайзийски пътнически самолет. Сред загиналите 298 души има и 27 граждани на Австралия.

 

Абът нарече първата реакция на Русия "много, много неудовлетворителна", съобщи Франс прес. Той обясни, че първото което направил руският посланик Владимир Морозов, когато се отзовал на поканата за разговор в австралийското външно министерство, било да стовари цялата отговорност за случилото се върху Украйна.

 

Морозов очевидно е следвал дадените му указания, защото точно в същата посока бе и първото изявление на руския президент Владимир Путин. Той също обяви, че отговорността за катастрофата е изцяло на украинските власти и че до трагедията нямало да се стигне, ако украинската армия не е започнала сухопътна операция в Донецка област.

 

"Всички знаем, че в Украйна има определени проблеми. Но и знаем кой преди всички е виновен за тези проблеми. Самата идея, че Русия може по някакъв начин да каже, че тя няма към това никакво отношение, понеже всичко се било случило във въздушното пространство на Украйна, не издържа никаква критика. Когато имаме ситуация, в която поддържани от Русия бунтовници, по всичко изглежда, са убили граждани на Австралия, използвайки тежко въоръжение, за което със сигурност може да се твърди, че е доставено от Русия, Австралия гледа на такава ситуация крайно критично и настоява за възможно най-пълно международно разследване", каза Абът.

 

"Ако Русия иска да съхрани каквито и да е позиции на международната арена, тя трябва да направи всичко, за да сътрудничи на всяко разследване без уклончиви речи, хитрости, прехвърляне на вината върху други и опити да бъдат защитени онези, които може би са замесени в тези ужасни събития, ползвайки се с подкрепата на Русия, заключи Абът.

 

Реакцията на други световни лидери и по-сдържана.

 

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че изглежда възможно малайзийският пътнически самолет, който се разби в Източна Украйна с 298 души на борда, да е бил свален. Ако това се докаже, виновните трябва да бъдат изправени пред правосъдието, каза премиерът, цитиран от Ройтерс.

"Това което се случи е абсолютно шокиращ, смайващ, ужасяващ инцидент и трябва да стигнем до дъното на нещата - какво и как се е случило", заяви Камерън. "Ако, както изглежда възможно, той е бил свален, на отговорните трябва без да се потърси сметка
без да губим време".

Канадският премиер Стивън Харпър заяви, че Русия е в основата на сегашния конфликт в региона, където се разби самолета, предаде Франс прес. "Ние още не знаем кой е виновен за тази атака, но продължаваме да осъждаме актовете на военна агресия, извършени от Русия и незаконната окупация на Украйна, която е в основата на сегашния конфликт в региона", заяви Стивън Харпър в декларация. Канадският премиер заяви, че е натъжен и покъртен от трагедията, при която загина един канадски гражданин. Отава предложи помощта си за определяне на причините на катастрофата, подчерта Харпър.

Германският канцлер Ангела Меркел призова за незабавно прекратяване на бойните действия в Украйна след трагедията с малайзийския самолет в източната част на страната, предаде Франс прес.

Важното сега е да се извърши независимо разследване възможно най-бързо, а за тази цел е необходимо прекратяване на огъня, след което от решаващо значение ще е отговорните да бъдат съдени, заяви Меркел на редовна пресконференция в Берлин.

Тя изтъкна наличието на "много признаци, че самолетът е бил свален" и че последните събития ясно свидетелстват за необходимостта да се намери политическо решение за Украйна в диалог с руския президент Владимир Путин.

Канцлерът на Германия спомена за наличието на данни, че проруските сепаратисти в Украйна са добре въоръжени, разполагат с тежки оръжия и че някои от тези оръжия са докарани от Русия. Според Ангела Меркел бунтовниците безпрепятствено прекосяват украинско-руската граница и затова укрепването на граничния контрол е от първостепенна важност, посочва Ройтерс.

ЕС обмисля налагането на Русия на допълнителни санкции, които ще бъдат насочени срещу среди, "тясно замесени в дестабилизирането на Украйна", отбеляза Меркел, цитирана от ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?