Ройтерс:

Обама с 3% преднина срещу Ромни, както и с по-голяма сума на дарения през август

Американският президент Барак Обама запазва преднината си пред републиканския си съперник за президентския пост Мит Ромни.

Ново допитване до общественото мнение на Ройтерс и Ипсос, публикувано в неделя, показва, че на изборите през ноември 47 процента от гласоподавателите биха подкрепили Обама, докато 43 процента – Ромни, съобщава агенцията, цитирана от БТА.

Неназован висш съветник на Ромни коментира тези резултати като обнадеждващи, защото фактът, че настоящият президент е под 50 процента показва, че той е в лошо положение.

Допитването показва още, че Ромни е по-популярен сред регистрираните независими гласоподаватели. Тридесет и пет процента от тях биха гласували за него срещу 31 процента за Обама.

На въпроса кой от двамата кандидат-президенти ще защитава американските работни места по-добре, 32 процента от анкетираните са посочили Обама, докато 27 процента - Ромни.

Допитването е осъществено в периода 5-9 септември по телефона. На 5 и 6 септември демократите бяха на конгреса си в Шарлот, на който официално номинираха Барак Обама за кандидат за президент, припомня Ройтерс.

През изминалия месец август Барак Обама е събрал нови 114 милиона долара дарения за кампанията си, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на неговия предизборен щаб.

Над един милион и сто хиляди американци, от които 317 000 нови дарители, са изплатили средно по 58 долара за кампанията на Обама, посочи директорът на кампанията на президента Джим Месина.

Мит Ромни пък е събрал през август 111 милиона долара. Така за първи път Обама успява да изпревари съперника си по този показател.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?