Ройтерс:

Обама с 3% преднина срещу Ромни, както и с по-голяма сума на дарения през август

Американският президент Барак Обама запазва преднината си пред републиканския си съперник за президентския пост Мит Ромни.

Ново допитване до общественото мнение на Ройтерс и Ипсос, публикувано в неделя, показва, че на изборите през ноември 47 процента от гласоподавателите биха подкрепили Обама, докато 43 процента – Ромни, съобщава агенцията, цитирана от БТА.

Неназован висш съветник на Ромни коментира тези резултати като обнадеждващи, защото фактът, че настоящият президент е под 50 процента показва, че той е в лошо положение.

Допитването показва още, че Ромни е по-популярен сред регистрираните независими гласоподаватели. Тридесет и пет процента от тях биха гласували за него срещу 31 процента за Обама.

На въпроса кой от двамата кандидат-президенти ще защитава американските работни места по-добре, 32 процента от анкетираните са посочили Обама, докато 27 процента - Ромни.

Допитването е осъществено в периода 5-9 септември по телефона. На 5 и 6 септември демократите бяха на конгреса си в Шарлот, на който официално номинираха Барак Обама за кандидат за президент, припомня Ройтерс.

През изминалия месец август Барак Обама е събрал нови 114 милиона долара дарения за кампанията си, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на неговия предизборен щаб.

Над един милион и сто хиляди американци, от които 317 000 нови дарители, са изплатили средно по 58 долара за кампанията на Обама, посочи директорът на кампанията на президента Джим Месина.

Мит Ромни пък е събрал през август 111 милиона долара. Така за първи път Обама успява да изпревари съперника си по този показател.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят