Обама с минимална преднина пред Ромни седмица преди изборите

Обама с минимална преднина пред Ромни седмица преди изборите

Президентът демократ Барак Обама, който се бори за втори мандат, и републиканският му съперник Мит Ромни са с изравнени позиции седмица преди президентските избори в САЩ на 6 ноември, но повечето американци са на мнение, че Обама ще победи Ромни. Това сочат резултатите от анкета на Ройтерс/Ипсос.

Обама има преднина от един процентен пункт пред Ромни - подкрепата им е съответно 47 и 46 на сто, което е нищожна разлика от статистическа гледна точка. Нито един от двамата кандидати за Белия дом не е имал значителна преднина от началото на месеца.

53 на сто от регистрираните избиратели, участвали в анкетата, са на мнение, че Обама ще бъде преизбран на 6 ноември, а 29 на сто смятат, че новият президент ще е Ромни. Мнозинство от анкетираните очакват Обама да спечели изборите в техния щат, добавя Ройтерс.

Такова е и мнението на мнозина анализатори и социолози, които сочат, че Обама има тактическо предимство в надпреварата за Белия дом в отделните щати.

Обама освен това има преднина и сред ранно гласувалите. Около 55 на сто от тях са подкрепили Обама и 40 на сто - Ромни. Досега над 17 милиона американци са се възползвали от възможността за ранно гласуване, съобщиха изследователи от университета "Джордж Мейсън".

Тази година ранно гласувалите могат да достигнат 35 процента от общия брой на избирателите, участвали в президентските избори. Бюлетините от ранното гласуване ще бъдат преброени заедно с подадените в изборния ден - 6 ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят