Обама с оферта “отказ от ПРО срещу руска помощ относно Иран“

Обама с оферта “отказ от ПРО срещу руска помощ относно Иран“

Американският президент Барак Обама е изпратил писмо до руския си колега Дмитрий Медведев, в което заявява готовността на САЩ да се откажат от разполагането на противоракетен щит в Чехия и Полша, ако Русия използва своето влияние над Иран за отказ на ръководството на ислямската държава от разработването на ядрената ѝ програма. Това съобщи във вторник “Ню Йорк таймс“, а по-късно информацията бе потвърдена от Белия дом официално.

Писмото било изпратено още преди три седмици, но от Москва все още нямало отговор дали ще окаже натиск върху Техеран за отказ от разработката на балистични ракети.

От Кремъл също потвърдиха, че са получили писмо от Вашингтон, но в него нямало никакви взаимно обвързващи инициативи, заяви прессекретарят на Медведев Наталия Тимакова. Според нея писмото е било изпратено в отговор на поздравленията на руския държавен глава след встъпването в длъжност на Обама.

Руският президент също отрече Съединените щати да са предлагали на Русия сделка, обвързваща проекта за противоракетен щит в Източна Европа с политиката към Иран.

Русия е готова да сътрудничи със САЩ по въпроса за Иран, както и да разисква плановете за обща противоракетна отбрана със САЩ и Европа, добави Медведев, който е на посещение в Мадрид.

"Ако говорим за някакви "заменки", въпросът не е поставен по този начин. Това не би било продуктивно", коментира Медведев.

Москва иска пълноценни отношенния със САЩ. Позитивните сигнали от Вашингтон доказват, че президентът Барак Обама иска да засили сътрудничеството с Русия, допълни Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. По проблема за противоракетната отбрана не бива да се говори за външнополитически сделки. Нужна е нова конструкция, която да е приемлива за всички, каза още той.

"Въпросите в сферата на противоракетната отбрана пораждат големи съмнения. Инициативата за противоракетна отбрана усложнява безопасността на европейския континент. Нека създадем ефективни щитове. Но когато става дума за елементи от такава система, няма как ние да не се безпокоим. Новата архитектура на европейската сигурност трябва да има извънблоков характер", каза руският президент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По-късно през деня самият Обама коментира, че съобщението за писмото до руския президент Медведев не отразява вярно неговото послание, съобщи Ройтерс.

Асошиейтед прес цитира думите на президента на САЩ, че ако Иран спре разработките на ядрени оръжия, необходимостта от противоракетен щит ще намалее. САЩ трябва да "рестартират" отношенията с Русия,
продължи Обама. Според него досега има добър отговор от Москва на тази идея, добавя АП.

Очаква се държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и руският външен министър Сергей Лавров да обсъдят широк спектър от теми, свързани с двустранните и международните отношения на среща в Женева в петък, допълват агенциите.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?