Обама с послание към Иран преди подновяването на преговорите за ядрената програма

Обама с послание към Иран преди подновяването на преговорите за ядрената програма

Президентът на САЩ Барак Обама е изпратил секретно послание до иранските власти няколко дни преди подновяването на преговорите във Виена за иранската ядрена програма, съобщи депутатът от Меджлиса Мехрдад Базерпаш, цитиран от ТАСС.

Според иранския всекидневник "Хамшахри" "посланието е било предадено на иранската страна чрез ръководителя на една съседна на Иран страна, който неотдавна е посетил Техеран".

Вероятно това е бил иракският премиер Хайдер ал Абади, който посети Иран на 17 юни, а преди това взе участие и в срещата на върха на Г-7 в Германия, където се срещна с Обама, отбелязва ТАСС.

Вестникът припомня по този повод, че информацията за посланието на американския президент се е появила няколко дни след срещата на лидера на Ислямската република аятолах Хаменей с представители на ръководството на страната на 23 юни. На нея той "хвърли светлина върху историята на преговорите с американците".

"Един от уважаваните хора в региона пристигна в Иран и се срещна с мене. Той каза, че му е позвънил американският президент и го помолил да помогне. Президентът на САЩ казал, че иска да уреди проблема с иранската ядрена програма и че те (американците) са готови да се съгласят на отмяна на санкциите", казал Хаменей, цитиран от "Хамшахри".

Според агенция Мехр пък Обама наблегнал в посланието си на два основни пункта.

"Обама поел ангажимент да признае Иран за ядрена държава и декларирал, че санкциите ще бъдат отменени до шест месеца", отбелязва агенцията. Хаменей съобщил на посредника, че "не вярва на американците и на техните декларации".

По-късно от Белия дом заявиха обаче, че съобщенията, че американският президент Барак Обама е изпратил писмо до иранското ръководство преди изтичането на крайния срок за преговорите по иранската ядрена програма, "не са точни".

"Ние сме предоставили трудната работа на ядрените преговори на нашия екип на място във Виена", каза висш служител от неговата администрация, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?