Обама: Съдбата на света не може да се решава от двама на чаша уиски

Времената, когато Рузвелт и Чърчил решаваха съдбата на света на чаша уиски, са вече минало, каза американският президент Барак Обама на пресконференция след срещата на Г20 в Лондон, предадоха световните агенции.

Световната икономика вече не може да се решава от двама души около чаша уиски, както можеха да си позволят да постъпят Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил при изработването на Бретънуудската система през 40-те години на миналия век, каза президентът.

На въпрос за темпа на реформите Обама обясни, че срещата на Г20 не може да се сравнява с конференцията в Бретън Уудс, където бе създадена новата, следвоенна световна финансова система, тъй като преговорите с много повече участници в днешния свят са доста по-трудни.

Светът, в който живеем, е различен и това не е загуба за Америка. Европа се възстанови и днес е могъща сила, Япония се възстанови и се превърна в могъща сила. Китай и Индия също напредват и това е хубаво, тъй като означава, че милиарди хора ще се спасят от бедността, а в дългосрочен план гарантира повече мир за света, каза президентът.

На пресконференцията Обама заяви, че иска външна политика, която залага на вслушването и сътрудничеството с други страни, отбелязва Асошиейтед прес.

Постигнатото вчера споразумение на срещата на върха на Г20 в Лондон и обещанието за нови ресурси за Международния валутен фонд няма да решат сами по себе си глобалната икономическа криза, но са първата решителна стъпка по пътя към изхода, коментира в петък европейският печат.

Според "Файненшъл таймс" е бил постигнат полезен напредък, но предстои да бъде изминат още път.

Изложеният от британския премиер Гордън Браун план от шест точки за спасяването на света отразява някои истински постижения: щедро увеличeние на средствата за МВФ, ново отпускане на специални права на тираж и подкрепа за търговията, пише вестникът, но отбелязва, че Браун звучал неубедително по други ключови въпроси, най-вече за прочистването на банките от "токсични активи" и бъдещите финансови стимули.

Британският "Гардиън" потвърждава, че в краткосрочен план световната икономика ще се препъва в два общи проблема: глобална рецесия и безпрецедентна банкова криза. Посланието на срещата бе, че страните трябва да се изправят пред тези проблеми всяка поотделно и затова общ план за прочистване на банковата система от токсични активи няма, коментира изданието в редакционен материал. Вестникът отбелязва, че в крайна сметка срещата не е била "нов Бретън Удс", нито пък е довела до "ново глобално споразумение", каквито са били големите очаквания, но все пак е било постигнато много: 1.1 трилиона долара в помощ на страните със среден и нисък приход.

Богатите и новозабогателите страни признаха, че, колкото и тежко да е положението им, фронтовата линия на кризата е в Източна Европа и в онези икономики, които едва са започнали да се отварят за чужди капитали, пише "Гардиън".

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?