Обама: САЩ няма да спират възхода на Китай

Обама: САЩ няма да спират възхода на Китай
Американският президент Барак Обама заяви, че САЩ не се опитват да ограничат възхода на Китай, но призова Пекин да спазва човешките права и свободата в Интернет, съобщиха световните агенции.

По време на визитата си в Шанхай Обама не засегна обаче чувствителни въпроси като Тибет, които могат да създадат напрежение преди официалните му срещи в Пекин.

Пред китайски студенти в Шанхай Обама каза, че САЩ и Китай не са предопределени да бъдат съперници. По думите му много малко световни предизвикателства могат да бъдат решени без сътрудничество между Съединените щати и Китай. Според него връзките между двете държави може да доведат до повече благоденствие по света. Обама призова Китай, който е ключов търговски партньор на САЩ, за балансирани връзки и икономически растеж.

Обама, който пристигна вчера на първото си посещение в Китай, откакто зае поста, каза още, че "има товар на лидерство, който всяка от нашите две страни носи".

Президентът на САЩ посочи обаче американските ценности на свободата на изразяване и на участие в политическия живот като универсални, а не ограничени в Америка.

Нашата страна винаги ще работи за разпространението на тези свои фундаментални ценности, посочи Обама.

Срещата бе предавана в Китай само по основния англоезичен телевизионен канал, който е гледан от много малко зрители, отбелязва Асошиейтед прес. Белият дом обаче обеща да помести разговора на своя сайт, достъпът до който в Китай не е ограничен.

По-късно американският президент ще отпътува за Пекин, където ще има срещи с държавния ръководител Ху Цзинтао и други високопоставени китайски представители.

Обама увери китайските студенти, че ще повдигне пред Ху всички въпроси, които е споменал в речта си пред тях.

Споделяне

Още от Свят