Обама съжалява за "паузата в американското водачество"

Барак Обама, сн. ЕПА/БГНЕС
Бившият президент на САЩ Барак Обама изрази съжаление за "паузата в американското водачество" в борбата с глобалното затопляне, намеквайки за решението ни сегашния президент Доналд Тръмп да оттегли страната от Парижкото споразумение за климата, съобщи Франс прес.
 
Откакто завърши втория си мандат през януари, Обама рядко се изказва за президента републиканец, който се е заел да премахне взетите от предшественика му мерки.
 
На конференция в Делхи обаче Нобеловият лауреат за мир от 2009 г. защити Парижкото споразумение - първият документ, който задължава всички страни да ограничат емисиите си на парникови газове и на който Обама бе един от архитектите.
 
"Въпреки че имаме малка пауза в американското водачество, това е споразумение, което дава на децата ни шанс да се защитят" от промените в планетарния климат, заяви Обама на конференцията, която е организирана от в. "Хиндустан таймс".
 
САЩ ратифицираха Парижкото споразумение за климата само два месеца преди избирането на милиардера Доналд Тръмп за президент. През юни Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от споразумението, което обаче може да стане най-рано през ноември 2020 г.
 
Това решение на Тръмп бе остро разкритикувано дори в САЩ, където отделни градове и щати обявиха, че ще продължат да вземат мерки за ограничаване на емисиите си парникови газове.
 
"Добрата новина е, че в САЩ има щати, предприятия, университети и градове, които продължават да работят за това Америка да спази ангажиментите, които поехме", каза Обама.
Споделяне

Още от Свят