Обама се притеснява за дългосрочния глобален растеж след Брекзит

Барак Обама, сн. ЕПА/БГНЕС
Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че очаква световната икономика да бъде стабилна в краткосрочна перспектива след решението на Великобритания да напусне ЕС, но изрази опасения за дългосрочния глобален растеж.
 
На пресконференция в Отава вчера след северноамериканската среща на върха с лидерите на Мексико и Канада, Обама заяви, че благодарение на подготвителната работа на централните банки и финансовите министерства е била осигурена краткосрочната стабилност на глобалната икономика. 
 
"Мисля обаче, че има някои искрени дългосрочни опасения за глобалния растеж, ако Брекзит действително се реализира и това замрази възможностите за инвестиции във Великобританя или в Европа като цяло. В момент, когато нивата на глобалния растеж вече са слаби, това не помага", каза Обама, цитиран от Ройтерс. 
 
Президентът добави, че лидерите на страните от Г-20, които ще се срещнат в Китай, ще трябва да положат усилия за засилване на глобалното търсене и укрепване на глобалната икономика.
 
Обама подчерта, че макар специалните отношения между Обединеното кралство и САЩ ще се запазят, отсъствието на Великобритания от ЕС "ще направи по-трудно за американците решаването на някои други предизвикателства, които трябва да бъдат решавани". Главното му послание към британския премиер Дейвид Камерън, германския канцлер Ангела Меркел и другите лидери, замесени в Брекзит, е следното: "Всички трябва да си поемат дъх, да предложат план и процес, който да е регулиран, прозрачен и разбираем за хората и после да го изпълнят, осъзнавайки, че и двете страни имат интерес да го свършат добре. Мисля, че това ще бъде труден и пълен с предизвикателства процес, но не бива да бъде панически процес", подчерта Обама.
 
По думите му оттеглянето от международни търговски споразумения няма да помогне за намаляване на икономическото неравенство, защото глобализацията, интеграцията на националните икономики вече е налице.
 
"Оттеглянето от търговските сделки е лошо лекартво за справяне с неравенството. Рецептата за оттегляне от търговските сделки и фокусиране само върху местния собствен пазар е погрешна. Ние ще продължим да работим за изграждане на световен ред, който работи в полза на нашите народи, но няма да можем да го направим, като съкращаваме търговията, понеже това само ще направи всички ни по-бедни", заяви Обама.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?