Обама се захваща с икономическата криза, Ирак и Афганистан

Обама се захваща с икономическата криза, Ирак и Афганистан

Барак Обама започна първия си пълен работен ден като американски президент с поглед към икономическата криза и най-болезнените външнополитически проблеми. Предстои му да се срещне с икономическите и военните си съветници, с които ще обсъди пакета за стимулиране на икономиката и войните в Афганистан и Ирак.

Всъщност, първото практическо действие на новия президент, само няколко часа след встъпването му в длъжност, бе да нареди на военните прокурори в затвора за заподозрени терористи в Гуантанамо да замразят всички съдебни дела за 120 дни. Нареждането ще засегне 21 случая, в това число и дело срещу петима затворници, застрашени от смъртни присъди, заради участието си в подготовката на терористичните нападения на 11 септември 2001 г. Отсрочката от 4 месеца ще даде на Обама и екипа му възможност да се запознаят с всичките 21 дела.

Барак Обама често е заявявал, че ще затвори затворническия лагер в залива Гуантанамо, където има около 250 затворници, обвинени за връзки с терористични групировки. Освен това съдебните процеси в Гуантанамо са подложени на широка обществена критика, защото военните изпълняват ролята на тъмничари, съдии и жури едновременно.

В съответствие с нареждането на президента няколко часа по-късно военният съдия Патрик Париш реши за 120 дни да бъде замразено делото на канадеца Омар Хадр. Сега той е на 22 години, но е бил задържан, когато е бил само на 15 години по подозрение, че има връзки с Ал Каида и че  в края на 2002 г. е убил американски  войник в Афганистан. Делото срещу него трябваше за започне още в понеделник. Според адвокати на младия канадец сега за неговия случай може би ще се приложат международните договори за защита на децата и на децата-войници.

След това военният съдия Стивън Хенли замрази и делото срещу петима души, обвинени в организирането на терористичните актове от 11 септември 2001 г..

Освен за делата в Гуантанамо, началникът на кабинета на Обама е издал нареждане на държавните агенции и департаменти да замразят и всички законопроекти, докато не се извърши юридическо и политическо преразглеждане на проектодокументите от новата администрация.

В началото на деня Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън присъстваха заедно със семействата си и с други видни политически личности и представители на администрацията на молитвена служба в Националната катедрала във Вашингтон – традиционно събитие в първото утро на всеки новоизбран американски президент.

Новият говорител на Белия дом Робърт Гибс съобщи, че Обама ще се срещне след това със своите старши икономически съветници, за да обсъдят плана за стилумиране на американската икономика на стойност 825 млрд. долара. Според лидери в Конгреса икономическият пакет ще бъде приет до средата на февруари.

Новият президент ще се срещне и с високопоставени военни и служители на Пентагона, включително министъра на отбраната Робърт Гейтс и началника на генералния щаб адмирал Майкъл Мълън. Тема на заседанието ще бъдат войните в Афганистан и Ирак. Ще участва и генерал Дейвид Петреъс, отговарящ за военните операции в двете страни.

Обама обеща, че в първия си ден като президент ще възложи на военните нова мисия – прекратяване на войната в Ирак. Пет години след нейното начало повече от 140 000 американски войници са дислоцирани там. Обама обеща, че силите на Съединените щати ще бъдат изтеглени от Ирак за 16 месеца.

Споделяне

Още от Свят