Обама: Ще има военна намеса срещу Сирия, но ще поискам разрешение от Конгреса

Режимът на Асад обяви, че държи "пръст на спусъка"

Обама: Ще има военна намеса срещу Сирия, но ще поискам разрешение от Конгреса

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е решил да има военна намеса в Сирия, но ще поиска разрешение от Конгреса за употреба на сила. Малко по-рано сирийският премиер Уаел Халки обяви, че армията е готова за потенциални чуждестранни удари срещу страната и държи "пръст на спусъка".

В събота Обама направи ново изявление за Сирия часове, след като заяви, че обмисля ”ограничена и тяснонасочена акция" в отговор на нападението с химическо оръжие, извършено от режима на Башар Асад в Сирия.  Руският президент Владимир Путин обаче се противопостави на обявеното от САЩ намерение и заяви, че обвиненията към сирийските власти са провокация.

Бързи удари без сухопътни сили

Президентът Барак Обама каза, че САЩ могат да предприемат военни действия и без одобрението на Конгреса, но то е важно за демокрацията.  Той заяви, че конгресмените ще получат от администрацията му цялата информация за Сирия.

Той каза, че ударите срещу режима  ще бъдат кратки по време и без участието на сухопътни сили.

Първото заседание на Конгреса засега е насрочено за 9 септември. Президентът допълни, че е разговарял и с четиримата най-високопоставени ръководители в Конгреса и те ще насрочат дебат и гласуване веднага щом Конгресът се събере да заседава отново.

Държавният глава посочи, че нападението с химически оръжия в Сирия е най-тежкото през 21-ви век. По думите му това е нападение срещу човешкото достойнство и представлява сериозна заплаха за националната сигурност.

”Не можем да си затваряме очите за това, което се случва в Дамаск”, каза Обама.

САЩ ще действат без мандат от Съвета за сигурност на ООН заради съпротивата на Русия и Китай.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери посочи по-рано, че според американското разузнаване  има "висока степен на увереност", че сирийските правителствени сили са използвали многократно химическо оръжие в ограничен мащаб през последната година, включително при атаката на 21 август край Дамаск.

”Според данните, с които разполагаме, при атаката с химическо оръжие в покрайнините на Дамаск на 21 август са загинали 1429 души, от които 426 деца”, заяви Кери на пресконференция във Вашингтон.

По думите му САЩ знаят откъде са изстреляни ракетите, и кога. "Знаем къде са паднали и кога", добави той.

САЩ изгубиха традиционния си основен съюзник за евентуална военна намеса в Сирия – Великобритания, след като британският парламент отхвърли поисканото от премиера Дейвид Камерън разрешение за участие във военна операция. Франция обаче подкрепи САЩ за военен отговор, като президентът Франсоа Оланд заяви в интервю, че може да има военен удар срещу режима на Асад преди сряда следващата седмица.

След това от президентството излязоха с изявление, според което ”Оланд и Обама смятат да изпратят ясен сигнал към сирийския режим”.

”Двамата лидери са единни, че международната общност не може да толерира използването на химическо оръжие и че сирийският режим трябва да понесе отговорност за извършеното. Общо е мнението и относно това, че трябва да се изпрати ясен сигнал”, се посочва в изявлението, цитирано от Франс прес.

Путин иска доказателства, режимът готов за война

Руският президент Владимир Путин обаче отхвърли твърденията, че сирийският режим е използвал химически оръжия, окачествявайки ги като провокация.

Той каза, че САЩ трябва да представят на Съвета за сигурност на ООН доказателства за използването на химическо оръжие в Сирия от страна на правителствените войски.

Според председателя на Комитета за международни отношения на Руската Дума Алексей Пушков пък в края на тази седмица САЩ ще проведат военната операция.

Алексей Пушков посочи, че въпреки оттеглянето на Великобритания и на някои други съюзници, САЩ са твърдо решени и предприемат военен удар срещу Сирия в края на седмицата. Според него в операцията в арабската страна могат да участват още Франция, Турция, Саудитска Арабия, Катар и някои страни-членки на Арабската лига.

По-късно в събота сирийският премиер Уаел Халки в коментар, излъчен по държавната телевизия, заяви, че "армията е напълно готова, пръстът ѝ е на спусъка, готова да посрещне всяка трудност и сценарий, който те искат да реализират".

Източници от сирийския режим заявиха пред Франс прес, че очакват военна атака да бъде извършена ”всеки момент” и властите са готови са ответен удар.

На този фон в събота групата от експерти на ООН, разследващи случаите на използване на химическо оръжие, напуснаха Сирия.

Очаква се по-късно те да докладват предварителните резултати от своето разследване пред генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

В неделя пък ще се срещат външните министри на страните от Арабската лига, за да обсъдят кризата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?