Обама ще почака

Обама ще почака

Решението е взето - Барак Обама ще атакува бруталния сирийски режим. Но не веднага - не преди да получи съгласието на Конгреса. А това не може да стане преди 9 септември. Как ще постъпи Западът и как ще реагира Русия на сирийската криза, обобщава Дойче Веле.

"Реших, че Съединените щати трябва да се намесят в Сирия, но ще поискам разрешение от Конгреса за употребата на сила", заяви американският президент. Страната щяла да бъде по-силна, ако решението бъде взето от Конгреса, каза Барак Обама без да назовава конкретна дата. А както стана ясно от изявлението на председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър - Конгресът ще проведе консултации по предприемането на военен удар срещу Сирия не по-рано от девети септември.

Войските са в готовност

В своята декларация Барак Обама обяви, че войските на Съединените щати са готови за военен удар. Но времето ни притиска. По думите на американския президент - заповедта за атаката можела да бъде дадена утре, следващата седмица или след месец. Намесата на сухопътни войски за пореден път бе изключена - мисията в Сирия ще бъде ограничена по своя размах.

Целта на планирания въздушен удар е режимът на Асад да бъде лишен от възможността да осъществява следващи нападения с химическо оръжие, отбеляза Обама. А и в името на неразпространението на химическите оръжия. Президентът подчерта и че става дума за националната сигурност.

Докладът на експертите от ООН за използването на химическо оръжие в Сирия би трябвало да е готов до три седмици, съобщиха от Организацията за забрана на химическите оръжия.

"Полагат се всички усилия за ускоряването на процеса", се казва още в съобщението. Екипът, включващ деветима експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия и трима сътрудници на Световната здравна организация, е посетил множество болници в Сирия и е разговарял с лекари и пациенти. Инспекторите са взели и проби от почвата.

Путин иска доказателства

Руският президент Владимир Путин поиска от Вашингтон да представи конкретни доказателства за твърденията, че режимът на Асад е използвал химически оръжия. Засега обвиненията към Дамаск са "абсолютна глупост", каза руският президент, допълвайки: "Не съответства на никаква логика това, че сирийската армия е използвала отровен газ точно в деня, в който в страната пристигат наблюдатели от ООН".

"Убеден съм, че става дума за провокация, която цели включването и на други страни в конфликта", подчерта Путин, който подкрепя идеята темата за Сирия да бъде обсъдена на предстоящата среща на Г-20 в Санкт Петербург на 5 и 6 септември с участието на американския президент Обама и на федералния канцлер Ангела Меркел.

"Това не е Съветът за сигурност, но е добро място за разискване на проблема", отбеляза руският президент.

Препоръката на Русия е Съединените щати незабавно да предоставят своите доказателства за използването на отровен газ в Сирия на инспекторите на ООН и на Съвета за сигурност.

"Ако не го направят, значи не разполагат с такива доказателства", каза Путин и заяви, че никоя страна не би трябвало да напада някоя суверенна държава на базата на подслушани телефонни разговори, "които не доказват нищо".

Позициите на Берлин и Париж

Федералното правителство е на мнение, че американските данни за използване на химическо оръжие в Сирия са "достоверни", но намесата на Бундесвера без международен мандат е категорично изключена. Както заяви канцлерът Ангела Меркел - такова нарушение на табу като използването на химическо оръжие със стотици жертви не може да остане без последствия. Но Германия би могла да се включи във военните акции само при наличието на мандат на ООН, НАТО или ЕС.

Бившият германски посланик в ООН Гюнтер Плойгер от своя страна призова Съединените щати първо да изчакат доклада на инспекторите на ООН.

"Естествено е да си спомним за Ирак, където уж бяха представени доказателства, а те не отговаряха на истината", заяви Плойгер.

Що се отнася до Франция - там президентът Обама може да продължава да разчита на подкрепата на страната и на нейния президент Франсоа Оланд. "Франция няма да остави тези престъпления ненаказани и решително застава зад Обама", е позицията на френския държавен глава, както съобщават от близкото му обкръжение.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?