Обама ще търси реванш от Ромни във втория си предизборен дебат

Кандидатът на републиканците все по-близо до Обама

Мит Ромни и Барак Обама по време на първия предизборен дебат

Предстои вторият предизборен дебат между президента на САЩ Барак Обама и републиканския му съперник Мит Ромни, в който Обама ще се постарае да заличи лошото си представяне на първия диспут, а Ромни ще се стреми към затвърждаване на растящия си рейтинг. Диспутът ще се състои в университета Хофстра в Хампстед на 40 км източно от Ню Йорк в 21.00 ч. местно време (04.00 ч. сряда българско време).

Според допитване на Ей Би Си и "Вашингтон пост" от понеделник, двамата кандидати остават с изключително близки позиции в надпреварата за Белия дом. Допитването дава 49 процента подкрепа за Обама срещу 46 процента за Ромни на национално ниво, но разликата е по-малка от статистическото отклонение от 3.5 процентни пункта. Все пак Обама продължава да води в девет от щатите, които се смятат за ключови за вота на 6 ноември.

Според проучване на Ройтерс/Ипсос, Ромни е скъсил преднината на Обама по показателя привлекателност, както и по това кой от съперниците има по-президентско излъчване.

Ромни като цяло заличава преднината на президента Барак Обама в социологическите проучвания, но демократът продължава да води по някои основни въпроси като здравеопазването.

Резултатите от проучването подсказват по кои въпроси са уязвими двамата кандидати преди втория им телевизионен дебат. Позициите на Ромни се подобриха след първия рунд на 3 октомври и той се изравни с Обама в националните проучвания.

Републиканецът също така има категорично предимство по въпроса за бюджетния дефицит.

Обама сега води с осем пункта пред своя съперник по въпросите на здравеопазването и с девет пункта по програмата за социално осигуряване "Медикеър", докато преди 3 октомври преднината му беше съответно 12 и 14 пункта.

По темата за еднополовите бракове, която не беше повдигната в Денвър, Обама води с 19 пункта - с 2 повече, отколкото преди диспута. Все пак добрата изява на Ромни му помогна да скъси преднината на Обама по показателите за личностни качества и представяне, по които преди това президентът имаше безспорно предимство. По последни данни Обама води с 22 пункта по показателя привлекателност, с 6 пункта по-малко, отколкото преди дебатите.

Ромни има най-голяма преднина пред Обама по въпроса за вярата - 40 процента от анкетираните са на мнение, че републиканецът, който е мормон, е по-вярващ, а 29 процента дават предимство на демократа, който е протестант.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят