Обама: Социалните медии могат да доведат до балканизация на обществото

снимка ЕПА/БГНЕС

В първото си интервю след напускането на Белия дом американскиятпрезидент Барак Обама предупреди, че социалните медии могат да доведат "разруха на гражданския дискурс" и "балканизация". Обама говори за шоуто BBC Radio 4 Today, а водещ бе британският принц Хари.

"Един от най-опасните аспекти на интернет е, че хората могат да имат съвсем различни реалности. Те могат да се окажат обгърнати от информация, която само да засили отклоненията им. Нещата не са толкова прости, колкото изглеждат в чат стаите, където сте", коментира Обама.

Според него основният въпрос на новата технология за общуване е как да я използваме. Според него технологията трябва "да позволява многообразието от гласове, да поощрява разнообразието от възгледи, но и да не води до "балканизация" на обществото, за да открива общите неща между хората". Терминът "балканизация" в политологията се използва като синоним на враждата, разделението и разпокъсаността.

Сегашният американски президент Доналд Тръмп е може би най-известният потребител на "Туитър", но Обама не го спомена поименно в своето интервю.

Според Обама общуването лице в лице спомага за смекчаване на противопоставянето и изразяването на крайни възгледи.

"Социалните медии са наистина мощен инструмент за взаимодействие между хората с общи интереси, но за тях е важно да се виждат и офлайн, да се срещат в бара, да се срещат на местата за богослужение, в квартала, да се познават лично. Това е важно, защото в интернет всичко изглежда по-просто, но когато те се видят, разбират, че те са сложни личности", каза Обама.

Пред британския принц Обама коментира и по-лежерни теми като това как изглежда деня му сега, когато не е президент.

"О, събуждам се по-късно. Прекрасна е възможността да имаш контрол над ежедневието си", коментира президентът Обама (2009-2017).

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?