Обама спазва обещанието си и изтегля бойните части от Ирак до края на август

Обама спазва обещанието си и изтегля бойните части от Ирак до края на август

Президентът Барак Обама ще потвърди изтеглянето на американските бойни части от Ирак до края на месеца, съобщиха световните агенции в понеделник.

В реч пред ветерани инвалиди в Атланта, щата Джорджия, Обама ще потвърди намерението, което лансира още по време на президентската си кампания. Пасажи от речта бяха разпространени предварително от Белия дом.

"Когато бях кандидат-президент се зарекох да сложа край на войната в Ирак по отговорен начин. Малко след като встъпих в длъжност, обявих нова стратегия за Ирак и пълно прехвърляне на контрола над страната на иракчаните", заявява Обама.

По време на речта си Обама ще потвърди и ангажимента си до края на следващата година да изтегли всички американски части от Ирак.

Изявлението на Обама идва в момент, в който той е изправен пред нарастваща съпротива в САЩ заради войната в Афганистан, в която пък американското участие бе увеличено.

Пет месеца след изборите в Ирак все още не може да бъде формирано правителство и основните политически сили не могат да стигнат до съгласие кой да бъде новият премиер на страната.

Изтеглянето на американските бойни части идва и на фона на спора между Багдад и американските власти за броя на загиналите в Ирак през юли. Според Багдад 535 души са загинали и така юли става най-смъртоносният месец в страната за последните две години. Според американските военни обаче загиналите са 222 души.

Споделяне

Още от Свят