Обама спечели втория телевизионен дебат срещу Ромни

Обама спечели втория телевизионен дебат срещу Ромни

Президентът Барак Обама взе реванш срещу съперника си Мит Ромни във втория телевизионен дебат между двамата в университета Хофстра в град Хемпсдед.

Според Си Ен Ен 46% от зрителите смятат за победител Обама срещу 39% за Ромни. Анкетата на Си Би Ес показва съотношение 37 срещу 30 в полза на Обама. При първия дебат зрителите дадоха предпочитание на Ромни.

В продължение на 90 минути двамата отговаряха на въпросите на група от 82 избиратели, които още не са решили за кого ще гласуват.  По време на дебата Обама обвини републиканския си съперник Мит Ромни, че иска да облагодетелства само богатите американци.

Отговаряйки на въпрос на студенти от аудиторията за високата безработица в САЩ, Ромни обеща, че като стане президент в течение на 4 години ще създаде 12 милиона работни места. "Аз знам как да създам добри работни места и да възстановя икономиката на страната", увери той.

Обама беше агресивен в началото на диспута, рязко критикувайки икономическата програма на Ромни. "Губернаторът Ромни казва, че има програма от пет точки. Губернаторът Ромни няма програма от пет точки, а само от една точка - да направи така, че най-богатите да играят по различни правила", заяви Обама, който често повишаваше глас, ходейки енергично по подиума.

"Това беше неговата философия в частния сектор, това беше неговата философия като губернатор, и това беше неговата философия като кандидат президент", добави Обама по адрес на конкурента си.

Ромни обвини съперника си за стагниращата икономика в страната и високите цени на бензина. "Средната класа беше смазана през последните четири години, а работните места бяха твърде оскъдни", заяви бившият губернатор на Масачузетс.

По думите на Ромни разходите, правени от правителството на Обама, раздуват дефицита и ще доведат до увеличения на данъците.

"Имахме четири последователни години, през които той казваше, че ще съкрати наполовина дефицита, а вместо това го удвои. Държавният дълг нарасна от 7 000 милиарда долара до 16 000 милиарда долара. Така тръгваме по пътя на Гърция", заяви Ромни.

Въпросите, свързани с енергийната политика, предизвикаха още по-оживена размяна на реплики между двамата съперници за Белия дом.

Обама обвини Ромни, че иска да остави петролните компании "да задават енергийната политика" на САЩ. Двамата се прекъсваха неколкократно, като всеки се опитваше да изтъкне своята концепция по тази тема. "Това не е вярно, губернатор Ромни", рязко отвърна Обама на обвиненията на съперника си, че пречи на петролните проучвания на държавни терени.

Кандидатът на Републиканската партия подложи на рязка критика енергийната политика на Обама и обеща, че ако победи на изборите на 6 ноември, след осем години страната напълно ще се избави от необходимостта да внася петрол

Мит Ромни заяви, че нападението срещу американското консулство в либийския град Бенгази, при което бяха убити посланикът на САЩ и други трима американци, илюстрира провала на външната политика на президента Барак Обама.

"Това беше терористично нападение", каза Ромни.

Обама репликира, като обвини съперника си, че политизира трагичните събития в Бенгази. "Да се опитваш да печелиш политически точки, това не е начина, по който действа един главнокомандващ. Вие се опитвате да превърнете националната сигурност в политически въпрос", заяви президентът.

Обама и Ромни влязоха в сблъсък и по въпроса за имиграцията. Ромни обвини Обама, че не е успял да реформира имиграционната система през първия си мандат. Според републиканския кандидат-президент САЩ трябва да спрат нелегалната имиграция. "Четири милиона души се опитват нелегално да станат американски граждани", каза Ромни и заяви, че няма да амнистира тези, които нелегално са влезли в страната, няма да позволи и да им се издават шофьорски книжки, защото това би привлякло нови незаконни имигранти. Ромни каза, че подкрепя идеята да има процедура, по която децата на нелегалните емигранти да могат да получат американско гражданство.

Обама го контрира като заяви, че Ромни се е обявил против неприетия закон за решаване на проблемите с нелегалните имигранти, който е щял да предостави точно такава възможност на много млади нелегални имигранти. Президентът също така обвини съперника си, че поддържа изключително строгия закон за имиграцията на щата Аризона. Ромни отговори, че е защитавал само една част от разпоредбите му.

Третият дебат между двамата е на 22 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят