Обама стана първият президент на САЩ, подкрепил гей браковете

Обама стана първият президент на САЩ, подкрепил гей браковете

Барак Обама стана първият президент на САЩ, изказал се за легализиране на еднополовите бракове. Това е голяма промяна в неговата позиция по въпроса, която вероятно ще се хареса на неговия политически електорат и ще раздразни консерваторите, отбелязва по този повод агенция Ройтерс.

"За мен е важно да продължа и да заявя, че според мен двойките от един и същи пол трябва да имат възможността да сключват брак", каза Обама в интервю за телевизия Ей Би Си.

Три дни по-рано вицепрезидентът Джо Байдън също в телевизионно интервю каза, че гей браковете не го притесняват.

Обама заявява за първи път открито позицията си по този въпрос, който разединява американците. Натискът върху президента да разясни вижданията си се увеличи, след като Байдън и други членове на правителството се обявиха в полза на еднополовите бракове.

Ей Би Си уточни, че Обама е изразил лично мнение и че все още подкрепя становището, че държавите са тези, които трябва да вземат решенията в тази област.

Президентът подчерта в интервюто, че първата дама Мишел споделя неговото мнение. Той добави, че влияние върху позицията му са изиграли и дъщерите му Малия и Саша, които имат приятелчета, чиито родители са с еднополови бракове.

Президентът вече подкрепи няколко инициативи, свързани с правата на хомосексуалистите, включително прекратяването на практиката във въоръжените сили да не се обсъжда сексуалната ориентация на военнослужещите, известна като "не питай, не казвай". През 2010 г. той заявяваше, че все още не е определил позицията си по въпроса и че тя е в процес на развитие.

"Съмнявах се отчасти защото смятах, че гражданският съюз е достатъчен", обясни той във вчерашното интервю колебанията си.

Кандидатът за президент от Републиканската партия Мит Ромни потвърди, че е против браковете между хомосексуалисти. Ромни, чиято кандидатура за президентските избори на 6  ноември трябва да бъде утвърдена от партията му през август, заяви в интервю за местен тв канал, че е категорично против браковете между хора от един и същи пол.

Асошиейтед прес отбелязва, че напоследък общественото мнение в САЩ за гей браковете се е променило и в момента привържениците и противниците им са поравно разделени. В допитване на Галъп тази седмица 50 на сто от анкетираните се обявиха за легализиране на еднополовите бракове. Мнозинството от демократите - 65 на сто, са за легализацията, а повечето републиканци - 75 на сто, са против.

В САЩ еднополовите бракове са разрешени в 6 щата и във федералния окръг Колумбия, на чиято територия се намира Вашингтон. Миналия вторник на референдум жителите на Северна Каролина гласуваха за поправка в конституцията на щата, забраняваща подобни съюзи. Така Северна Каролина стана 30-ият щат, където гей браковете са забранени законодателно.

Организации, които се застъпват за правата на хомосексуалистите, приветстваха изявлението на Обама като "историческо", и изтъкнаха, че изразената от него подкрепа е "поредна огромна стъпка към осъществяването на обещаното в страната равенство".

Европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом изразената от Барак Обама позиция в подкрепа на гей браковете. "Да, ние можем" е написала еврокомисарката в Туитър. "Казаното от Барак Обама "да" на браковете между хора от един и същи пол е важно заемане на позиция", допълва Малмстрьом, която е либерал от Швеция.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг определи като "голям поврат в историята на гражданските права в Америка" подкрепата за хомосексуалните бракове от президента Барак Обама.

"Никой американски президент не е подкрепял разширяване на гражданските права, което да не е било прието накрая от американския народ. И аз не се съмнявам, че и този случай няма да е изключение. Походът на свободата, на която се крепи страната ни след революцията от 1776 г., продължава и независимо от трудностите, които може да срещне в отделни щати, свободата ще триумфира над страха и равенството ще надделее над дискриминацията", заяви Блумбърг.

Дъщерята на сенатора републиканец Джон Маккейн, Меган Маккейн, която е хомосексуална, обобщи мнението на голяма част от гей общността: "Доволна съм да чуя, че макар и твърде късно заради политическия натиск президентът изрази подкрепа за гей браковете. За жалост, този въпрос е все още в компетенциите на отделните щати и продължава да губи в избирателните урни."

Споделяне

Още от Свят