Обама: Тълпата не е единственият виновник за атаката в Бенгази

Обама: Тълпата не е единственият виновник за атаката в Бенгази

Американският президент Барак Обама обяви във вторник, че атаката срещу американското консулство в Бенгази, при която загинаха посланикът на САЩ в Либия и трима други дипломатически служители, е предизвикана от нещо повече от разгневена тълпа.

"Няма съмнение, че използваните при атаката оръжия показват, че тя е извършена не само от разгневена тълпа", каза президентът в интервю за телевизия "The View", предаде АФП, цитирани от БГНЕС.

САЩ заявиха за пръв път миналата седмица, че тази атака е терористична, но нейните извършители Ал Кайда или неидентифицирана местна екстремистка групировка, остават неустановени въпреки разследването на американската федерална полиция ФБР.

Американският президент призова да се игнорира ислямофобския филм "Невинността на мюсюлманите".

Продуцираният в САЩ нискобюджетен филм, представящ пророка Мохамед в неласкава светлина, предизвика вълна от антиамерикански изблици в ислямските държави през последните 15 дни.

Обама заяви за пореден път преди речта си пред Общото събрание на ООН, че насилието, предизвикано от филма, е неприемливо. Той добави, че "огромното мнозинство" мюсюлмани не представляват опасност за страната му.

"Те искат същото както и хората тук. Искат възможности, децата им да се образоват, искат работни места, искат мир. Но съществуват също и екстремистки тенденции в арабско-мюсюлманския свят", допълни Обама.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?