Обама: Убийството на Немцов е знак за влошаващия се обществен климат в Русия

Обама: Убийството на Немцов е знак за влошаващия се обществен климат в Русия

Убийството на опозиционния политик Борис Немцов е знак за влошаващия се климат в Русия, където гражданските права и свободата на медиите бележат отстъпление в последните няколко години. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама по повод убийството на Немцов, станало в петък вечерта край Кремъл в гангстерски стил.

Това е индикация за климата в Русия, където гражданското общество, независимите журналисти, хората, опитващи се комуникират в интернет, са все по-застрашени и ограничени, коментира Обама в интервю за агенция Ройтерс в понеделник, след като осъди убийството на Немцов още в събота.

"Все по-често единствената информация, до която руското общество има достъп, е чрез контролираните от държавата медии. Това е проблем", изтъкна Обама.

Той призова за цялостно разследване на убийството на един от най-изтъкнатите критици на президента Владимир Путин.

"На този етап нямам представа какво точно се е случило. Това, което знам, е в по-широк смисъл фактът, че свободата на пресата, свободата на събиране, свободата на информацията, основните граждански права и свободи в Русия са в много по-лошо състояние, отколкото преди 4-5, дори 10 години“, каза Обама.

Президентът на САЩ се познава с Немцов от визитата си в Русия през 2009 г., когато проведе срещи с опозиционни руски лидери.

Той допълни, че убийството е едно от нещата, които му дават основание да мисли, че Русия е ангажирана в агресията срещу Украйна.

Думите на президента на САЩ за убийството на Борис Немцов трябва да останат на неговата съвест, заяви във вторник руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Оставете (това) на неговата съвест. Не са успели да му напишат (какво да каже), а сам той не може да формулира достойно", каза Лавров по адрес на Обама.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?