Обама удължи санкциите срещу властите в Беларус

Обама удължи санкциите срещу властите в Беларус

Президентът на САЩ Барак Обама удължи с една година действието на американските санкции срещу представители на ръководството на Беларус. Обама подписа съответния указ за това в сряда и го изпрати на Конгреса за уведомяване, съобщи агенция ТАСС.

В указа се казва, че "действията на определени представители на беларуското правителство представляват извънредна опасност за националната сигурност и външната политика на САЩ”. Те също така „подкопават демократичните процеси и институции в Беларус”.

Същите формулировки бяха използвани от Обама и миналата година, което означава, че според Вашингтон ситуацията с правата на човека в Беларус не се е променила.

За първи път подобен указ бе издаден през юни 2006 г. от тогавашния президент на САЩ Джордж Буш, припомня ТАСС. В съответствие с разпореждането на американския президент бе наложен запор на авоарите на определени категории беларуски граждани в САЩ и на територии, които са под контрола на американското правителство.

В "черния списък” бяха включени 10 имена, включително на президента на страната, на секретаря на Съвета за сигурност, на министрите на правосъдието и на вътрешните работи, на председателя на КГБ, на ръководителя на Централната избирателна комисия и на директора на държавното радио и телевизия.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?