Обама в Хирошима: Световните запаси от ядрено оръжие да бъдат съкратени

Американският президент почете паметта на всички загинали през Втората световна война без да се извини за атомните бомби

Президентът на САЩ Барак Обама, който пристигна на историческо посещение в Хирошима, призова за съкращаване на световните запаси от ядрени оръжия. В словото си той подчерта, че присъствието му е в почит на "паметта на всички загинали през Втората световна война" и не поднесе извинение, каквото очакваха японците. 
 
"Светът има общата отговорност да пита как да не се допуснат отново страданията, преживени в този японски град преди 70 години", заяви Обама. 
 
Той е първият действащ президент на САЩ, посетил града. На 6 август 1945 г., в края на Втората световна война, южният японски град стана мишена на първата атомна бомбардировка в историята. Около 140 хиляди души загиват на място, когато американски военен самолет пуска атомната бомба в Хирошима. Град Нагасаки бе поразен на 9 август същата година и след три дни Япония капитулира.
 
Обама бе посрещнат от японския премиер Шиндзо Абе в Мемориалния парк на мира, където президентът положи венец пред паметника на жертвите на атомната бомбардировка.
 
В словото си президентът на САЩ каза, че споменът за случилото се на 6 август 1945 г. никога не трябва да избледнее. 
 
Той коментира, че бомбардировките над Хирошима и Нагасаги са били "жесток край на Втората световна война" и че "техни жертви са станали невинни хора".
 
"Техните души постоянно говорят с нас и ни напомнят за това кои сме и какви трябва да станем", каза Обама.
 
Той отправи призив за съкращаване на световните арсенали от ядрени оръжия и за придвижване към свят, свободен от ядрени оръжия.
 
По думите му историята на човешката цивилизация е изпълнена с войни и затова човечеството трябва изцяло да промени отношението си към самия въпрос за водене на войни и да направи всичко за тяхното избягване.
 
Японският министър-председател Шиндзо Абе каза от своя страна, че посещението на американския президент Барак Обама в Хирошима отваря нова глава в помирението между САЩ и Япония.
 
Toй похвали американския президент за смелото му решение да посети Хирошима и посочи, че двамата са решени да работят за свят без ядрени оръжия, независимо колко трудно е да се постигне това.
 
Мнозинството американци смятат, че атомните бомбардировки са били необходими, за да се сложи край на Втората световна война и да бъде спасен животът на много хора. Според повечето японци обаче те са били неоправдани. 
 
Обама не поднесе извинение за бомбардировките и речта му беше просто размишление за ужасите на войната и за надеждата му, че трагедията в Хирошима ще послужи за "морално пробуждане", отбелязва АП.
 
Обама говори и пред американските военни в Ивакуни, военновъздушна база на морската пехота на САЩ, с които се срещна, малко преди да пристигне в Хирошима. 
 
Той заяви пред тях, че отношенията между САЩ и Япония "са ярък пример как може да бъдат преодолени и най-болезнените разногласия".
 
"Някогашните врагове съумяха да станат не само партньори, но и най-добри приятели", констатира той в речта си пред американските военни в Япония. 
 
Американски морски пехотинци действат рамо до рамо с войници от японските сили за самоотбрана не само за поддържане на мира и стабилността в региона, но и за ликвидиране на последиците от стихийни бедствия в тази част от планетата, отбеляза Обама.
 
"Ще носим и занапред надежда навсякъде, където отидем", каза американският президент и допълни, че Азиатско-Тихоокеанският регион остава ключов за САЩ с оглед поддържането на мир и стабилност на планетата.
 
По силата на договор от 1951 г. в Япония са разположени близо 50 000 американски военни, отбелязва АФП.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят