Обама видя края на рецесията в САЩ

Американският президент Барак Обама заяви, че предприетите от администрацията му действия са помогнали да бъде спряно свободното падане на икономиката и "САЩ вероятно започват да съзират наченките" на края на рецесията", съобщиха световните агенции в петък.

Обама отчете, че безработицата се увеличава с наполовина по-нисък темп, отколкото в началото на годината.

"Финансовата ни система вече не е пред срив, пазарът се раздвижи, цените на жилищата се повишават за първи път от три години, така че може би сме свидетели на наченките на излизане от рецесията", добави президентът на САЩ.

Според данните на Министерството на труда на САЩ, обявени в петък, икономиката на страната е изгубила 247 000 работни места през юли, далеч по-малко от очакванията на анализаторите.

Нивото на безработицата е паднало с 0.1% до 9.4% за първи път от април 2008 година. Предварителните прогнози бяха за 320 000 закрити места през юли и ръст на безработицата до 9.6%.

Ревизираните данни за юни и май също показват по-малко закрити места. За май – 303 000 вместо обявените 322 000, а за юни 443 000 вместо 467 000. Откакто започна рецесията в САЩ през декември 2007 година са закрити 6.5 млн. работни позиции, обяви още Министерството на труда.

"Тази криза се заражда от години, не от миналия месец. Банковата криза не започна при моя мандат. Нека да кажем истината“, подчерта Обама, намеквайки за икономическата политика на предшественика си Джордж Буш.

Споделяне

Още от Свят