Обама води с 46 срещу 42 процента срещу Мит Ромни

Обама води с 46 срещу 42 процента срещу Мит Ромни

Президентът Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън водят с 46 на сто подкрепа срещу 42 на сто от гласовете на анкетираните за Мит Ромни и подгласника му Пол Райън, сочат резултатите от онлайн анкета на Ройтерс/Ипсос.

Сред изследваната група от независими избиратели екипът на настоящия президент демократ води с разлика от 16 пункта пред републиканските си опоненти, което е особено важно за изхода от изборите на 6 ноември в щатите, където засега нито един от двамата кандидати няма подчертан превес, посочва Ройтерс.

Анкетата дава предимство от 51 пункта на Обама за красноречие, докато Ромни има едва 21 на сто. По параметъра привлекателност Обама също изпреварва Ромни с 54 срещу 26 процента. На въпроса "кой ще защити работните места" настоящият президент води срещу претендента с 36 на 33 пункта. Подобен е и резултатът при отговорите на въпроса "кой ще е по-ефективен във Вашингтон".

Четиридесет и седем на сто от анкетираните смятат Обама за "добър човек" срещу 29 със същото мнение за Ромни. По показателя с кого биха желали да се срещнат лично избирателите дават предимство пак на демократа с 48 срещу 21 на сто за републиканеца.

Мит Ромни изпреварва Барак Обама само в графата "човек на вярата" с 40 срещу 28 пункта.

Ройтерс отбелязва, че въпреки регистрираното предимство на Барак Обама пред малко известния републиканец резултатите от анкетата трябва да служат за предупреждение за президента.

Изследването на Ройтерс/Ипсос установява, че три четвърти от хората смятат, че икономиката върви в погрешна посока, 83 на сто мислят същото за цените на горивата, а 79 процента са убедени, че разходите за живот се увеличават много.

Други проучвания на предизборните нагласи обаче сочат, че Обама и Ромни са почти рамо до рамо в надпреварата и щабът на републиканците се надява, че ще може да огорчи през ноември демократите, след като Ромни устоя на поредица атаки на Обама през това лято, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят