Обама води в ранното гласуване за президент на САЩ

Ромни призова за "реална промяна" в статуквото

Обама води в ранното гласуване за президент на САЩ

Президентът на САЩ Барак Обама води с 54 срещу 39 на сто от гласовете, сочат резултатите от проучване за нагласата сред американските избиратели, гласували преди датата на вота, насрочен за 6 ноември, предаде Ройтерс.

Досега са гласували около 18 на сто от регистрираните гласоподаватели. До 6 ноември се очаква броят на предварително гласувалите да достигне 40 на сто, посочва Ройтерс.

Обама успя да спечели значителна преднина на предишните президентски избори през 2008 г. благодарение на гласовете, подадени предварително, посочва агенцията.

Сега и двамата претенденти активно призовават привържениците си да дадат гласа си колкото е възможно по-рано.

Самият Обама стана и първият действащ президент, който гласува за себе си преди датата на изборите.

Ранното гласуване - чрез електронна поща или лично, в САЩ започна още през септември в някои щати и вече е набрало инерция, практически във всички 50 щата.

В някои от щатите, например Айова и Охайо, където по традиция изборните резултати се смятат за ключови, нивото от 40 на сто ранно гласували вече е надхвърлен, заяви за Ройтерс Майкъл Макдоналд, преподавател по политология в университета "Джордж Мейсън" във Вирджиния.

Преди финалната отсечка на кампанията кндидатът на републиканците  Мит Ромни призова за ”реална промяна” и  разкритикува кандидата на демократите, като го нарече сянка на предишното му аз.

 Бившият губернатор на Масачузатс обвини Обама, че разсейва вниманието на нацията от големите проблеми, съобщи ББС.

”Този вот е избор между статуквото, продължаването на същия курс в политиката като този от последните четири години, или избирането на реална промяна. Промяна, която предлага обещание, обещание, че бъдещето ще бъде по-добро от миналото”, каза Ромни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят