Обама води значително пред Ромни в ключови за изборите в САЩ щати

Месец и половина преди президентските избори в САЩ ново допитване показва, че избирателите в ключовите щати Охайо и Флорида предпочитат до голяма степен сегашния президент Барак Обама пред републиканския му съперник Мит Ромни, предаде ДПА.

Според анкета на Университета Куинипиак, поръчана от "Ню Йорк Таймс" и Си Би Ес Нюз, Обама води с 10 процентни пункта в Охайо и с 9 пункта във Флорида. Съотношението между хората, изразили намерение да гласуват за Обама, е 53 на 43 процента за Ромни в Охайо, и пак 53, но на 44 процента в полза на Обама във Флорида.

Експертите казват, че ако Ромни изгуби в тези два щата, на практика ще е невъзможно да си осигури президентския пост. Охайо е смятан за особено важен щат, предвид факта, че нито един кандидат в последните 12 президентски избори не е победил в надпреварата за Белия дом без да спечели там.

Флорида и Охайо имат относително голям брой от гласове в избирателната колегия, която накрая избира президента: Флорида - 29, а Охайо - 18. Техните общо 47 гласа представляват една шеста от 270-те гласа, необходими за спечелване на изборите.

Допитването показва, че Обама води също в Пенсилвания, Уисконсин, Колорадо и Вирджиния.

Според "Хъфингтън пост" допитванията показват, че Обама би постигнал минимума от 270 гласа, ако изборите бяха днес, докато Ромни би имал едва 191.

Резултатите обаче може да се повлияят от събитията преди 6 ноември, включително от двата телевизионни дебата, първият от които ще се състои на 3 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят