Обама закрива затвора Гуантанамо

Обама закрива затвора Гуантанамо

Президентът на САЩ Барак Обама нареди в четвъртък да бъде закрит затворническият лагер Гуантанамо, както и всички центрове в чужбина, използвани от ЦРУ за задържане на заподозрени в тероризъм.

Подписвайки, Обама заяви, че САЩ ще продължат борбата с тероризма, но ще държат на своите "ценности и идеали".

Обама също така разпореди проверка на военни процеси срещу заподозрени терористи и забрана на грубите методи на разпит, които, според критици, достигат до мъчения.

Около 250 са заподозрените терористи, държани в лагера Гуантанамо години наред, без процес.

По настояване на новия президент военни съдии са преустановили няколко дела в Гуантанамо, за може правната процедура да бъде преразгледана.

С подписаните три указа в четвъртък Обама демонстрира дистанцирането на новата администрация от политиката на предшественика му Джордж Буш.

Президентът заяви, че затворът в Гуантанамо ще бъде закрит най-късно до една година.

Един от подписаните укази "предвижда ЦРУ да закрие всички центрове за задържане, които съществуват в момента, и никога да не разкрива нови такива центрове в бъдеще".

САЩ възнамеряват да продължат борбата срещу насилието и тероризма. Ще бъдем бдителни, ще правим това ефективно и по начин, който съответства на нашите идеали и ценности, каза Обама.

Още една клетва

Президентът положи клетва за втори път в Белия дом, след като при първото полагане на клетвата във вторник председателят на Върховния съд Джон Робъртс обърка словореда на установената в конституцията формулировка и Обама повтори след него сгрешения словоред.

Съветникът от Белия дом по юридическите въпроси Грег Крейг обясни, че Обама е положил клетвата втори път, за да се презастрахова, въпреки че според Белия дом и първото полагане на клетвата е било валидно.

Обама положи клетвата в Стаята с картите на Белия дом в присъствието и на журналисти. Новият американски президент шеговито каза, че "този път ще караме съвсем бавно" и повтори клетвата: "Аз, Барак Хюсеин Обама, тържествено се заклевам вярно да изпълнявам функциите на президент на Съединените щати и в пълната степен на възможностите си да опазвам, закрилям и защитавам конституцията на Съединените щати".

Обама замразява заплатите в Белия дом

По-рано Обама обяви, че замразява заплатите на основните си сътрудници в Белия дом и обеща нова ера на прозрачност в администрацията. Таванът на годишните заплати вече ще бъде 100 хил. долара годишно, съобщиха информационните агенции.

Обама обясни, че в период на икономически трудности американските семейства са принудени да "затягат коланите" и същото трябва да направи и Белият дом.

В същото време Камарата на представителите подкрепи плана на Обама за стимулиране на американската икономика с 825 милиарда долара. Планът включва разходи от федералния бюджет в размер на 550 милиарда долара и намаляване на данъците за американците и бизнеса с 275 млрд. долара.

Планира изтеглянето на САЩ от Ирак

В първия си ден на новата длъжност Обама се срещна и с висши военни и съветници по националната сигурност, с които обсъди положението в Афганистан и Ирак. Обама нареди на висшето военно командване да планира изтеглянето на САЩ от Ирак.

Той добави, че "през следващите дни и седмици" ще извърши "пълен преглед на положението в Афганистан с цел изготвяне на всеобхватна политика за целия регион".

По време на предизборната си кампания Обама обеща да изтегли войските на САЩ от Ирак в срок от 16 месеца, като ще остави там само съветници и инструктори по военно обучение. Според Обама Афганистан, а не Ирак, е главният фронт във войната на САЩ срещу тероризма.

Говорителят на иракското министерство на отбраната генерал Мохамед ал Аскари заяви, че страната му е готова за предсрочно изтегляне на американските войски.

"Ако американците решат да се изтеглят преди договорената дата - края на 2011 г., ние сме готови за тази ситуация", посочи генерал Аскари.

Споделяне

Още от Свят