Обама записан от камери да обяснява на Медведев, че след изборите ще бъде "по-гъвкав"

Китай и Русия подкрепят усилията на САЩ за контрол върху ядрените планове на КНДР

Обама записан от камери да обяснява на Медведев, че след изборите ще бъде "по-гъвкав"

Американският президент Барак Обама бе записан от камера да уверява руския президент Дмитрий Медведев, че след президентските избори в САЩ ще може да проявява повече гъвкавост по спорни въпроси като противоракетната отбрана, съобщи Ройтерс.


На срещата им в Сеул Обама призовал Москва да му даде време, да почака да минат изборите през ноември, а Медведев казал, че ще предаде посланието на новоизбрания руски президент Владимир Путин.

Необичайно откровеният диалог между двамата президенти се състоял в навечерието на международната среща по ядрените въпроси в южнокорейската столица, без двамата да знаят, че микрофоните записват думите им докато журналистите влизали в залата.

Наклонил глава към Медведев, Обама бил чут да иска време, "особено за противоракетната отбрана", докато се озове в по-добра политическа позиция да решава подобни въпроси.

"Разбирам посланието ви за времето", отговорил Медведев, който през май ще предаде президентския пост на Путин.

"Това са последните ми избори. . . След избирането ми ще мога да проявя повече гъвкавост", казал Обама, уверен, че ще спечели втори мандат.

"Ще предам това на Владимир", казал Медведев - протеже на Путин, дълго време смятан за втори в йерархията на властта в Москва.

Разговорът, части от който не се чували, бил проследен на живо от американските телевизионни журналисти, придружаващи Обама, и от руските репортери, които се намирали в пресцентъра.

Пред камерите Обама заяви след срещата, че се е разбрал с Медведев да отправят сигнал към КНДР да се въздържи от изстрелване на ракета с голям обсег.

Северна Корея се кани да изстреля през април ракета с голям обсег, за да изведе в орбита спътник за наблюдение. САЩ и Южна Корея се опасяват, че Пхенян иска всъщност да изпробва ракета, която би могла да носи ядрен заряд.

"Засегнахме проблемите на ПРО, говорихме за това, че времето не е пропуснато, при все че сътрудничеството и обсъждането на всички аспекти може да бъде по-активно", заяви Медведев пред журналисти.

Според Медведев сега е дошъл моментът да работят техническите експерти. Оставаме на своите позиции за противоракетната отбрана (ПРО), изтъкна руският президент, но същевременно подчерта: "Диалогът не само е възможен, но и необходим".

От свое име и от името на новоизбрания президент на Русия Владимир Путин Дмитрий Медведев покани Барак Обама да посети тази година Санкт Петербург.

Американският лидер каза, че би желал да посети "северната столица" на Русия, и прие поканата, но призна, че ще може да се възползва от нея, едва след като спечели президентските избори в САЩ наесен, посочва ИТАР-ТАСС.

По-късно Барак Обама се споразумя и с китайския си колега Ху Цзинтао за тясна координация при отговора на "потенциална провокация" във връзка с планираното изстрелване на ракета с голям обсег от Северна Корея, съобщи Ройтерс, като се позова на високопоставен служител от Белия дом.

Според него Обама е казал на Ху, че САЩ са готови да започнат диалог със Северна Корея, но само ако тя изпълни международните си ангажименти. Вашингтон е дал да се разбере, че няма да продължи в тази посока, ако Пхенян извърши планираното изстрелване на ракетата.

Споделяне
Още от Свят

Успешна ли е стратегията на правителството за борба с коронавируса?