Обама започва обиколка в Европа

Американският президент Барак Обама започва тази седмица обиколка в Европа, обхванат от умерен оптимизъм, че кризата в Украйна започва да се успокоява. Но той също така ще се окаже лице в лице с руския президент Владимир Путин за първи път, откакто между Вашингтон и Москва се разрази конфронтация в стила на Студената война по повод ситуацията в Източна Европа, пише в понеделник в. "Ню Йорк таймс".

Пътуването на Обама в Полша, Белгия и Франция идва броени дни след като Украйна избра проевропейски президент, а Путин изтегли руските войски от украинската граница. Американски и европейски служители се надяват, че с тези събития кризата започва да се уталожва, и казват, че са решили да не обмислят нови санкции срещу Русия, при положение че тя не предприема по-нататъшни провокативни действия, отбелязва изданието.

Обстановката в Източна Украйна обаче остава напрегната, а специалисти предупреждават, че Русия не се е отказала от стремежа да наложи влиянието си в района. Въпреки че лидерите в Европа и Америка си отдъхват, скептици предполагат, че Путин се опитва да печели време, избирайки да не предприема открито нахлуване, за да приспи Запада, докато затвърждава присъединяването на Крим и действа по-дискретно за разстройване на Източна Украйна, без да понася нови наказателни мерки, коментира "Ню Йорк таймс".

Първите преки контакти между Путин, от една страна, и Обама и други западни лидери, от друга, откакто Русия анексира Крим, предлагат доста възможности за дипломатически гафове и неудобни снимки, които няма да се харесат на критиците на нито един от лидерите у дома. Но те също така идват във важен момент от украинската криза, когато и Русия, и Западът са заинтересовани да намерят някаква форма на споразумение за следващите стъпки, изтъква британският в. "Файненшъл таймс".

Обама и Путин имат планирани отделни лични срещи с френския президент Франсоа Оланд във Франция, където също така ще присъстват на церемония по случай 70-ата годишнина от десанта в Нормандия.

Според американски и европейски представители един от фокусите на посещението на Обама в Европа ще бъде очертаването на нова обща позиция за упражняване на натиск върху Москва.

Освен това западните лидери ще използват проявите тази седмица, за да укрепят легитимността на новоизбрания украински президент Петро Порошенко, който се захваща с трудната задача да се опита да възстанови реда в Украйна. Обама ще се срещне с Порошенко при посещението си в Полша, а новият украински лидер също ще присъства на възпоменателните церемонии в Нормандия, отбелязва изданието.

Тази седмица на дипломация ще включва също така колебливи опити за протягане на ръка към Русия. Макар че няма предвидени официални срещи между Обама и Путин, руският лидер ще се срещне с Оланд, а проявите във Франция ще предложат възможност за контакти между представители на западни правителства и техните руски колеги, посочва "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?