Руски медии: Властите реагират "хаотично", икономиката вече усеща загуби

Обама затегна санкциите срещу Русия в енергетиката, финансите и отбраната

Сред санкционираните са и три държавни банки, сред които ВТБ

Обама затегна санкциите срещу Русия в енергетиката, финансите и отбраната

След като Европейският съюз обяви, че за първи път налага по-значими икономически санкции срещу Русия заради подкрепата ѝ за бунтовниците в Източна Украйна, президентът на САЩ Барак Обама също обяви в реч в Белия дом нови санкции, засягащи енергетиката, финансите и отбраната.

Обама подчерта, че санкциите са насочени срещу "ключови за руската икономика" сектори. САЩ ще спрат износа на определени стоки и технологии за руския енергиен сектор, разширяват санкциите, включвайки нови руски банки и отбранителни компании и официално спират заемите за износ, предоставяни на Русия, както и финансирането на проекти за икономическото ѝ развитие.

"Ако Русия продължава по сегашния си път, цената за Русия ще продължи да нараства", предупреди американският президент. САЩ наложиха санкции на руската банка ВТБ, Банката на Москва, Руската земеделска банка, както и Обединената корабостроителна корпорация, заради подкрепата на Москва за сепаратистите в Източна Украйна, съобщи по-рано американското финансово министерство.

На американските граждани и юридически лица се забранява да предоставят на трите банки кредити със срок над 90 дни.

Ограниченията върху Обединената корабостроителна корпорация означават на практика "замразяване" на активите ѝ в САЩ и забрана за американските граждани и юридически лица да извършват с нея финансови транзакции.

"Руските действия в Украйна и санкциите, които вече наложихме, отслабиха допълнително вече слабата руска икономика", заяви Обама. "Големите санкции, които обявяваме днес, ще продължат да засилват натиска върху Русия, включително близкото обкръжение (на Путин) и компаниите, които подкрепят незаконните руски действия в Украйна", добави той.

Новите действия на САЩ включват в списъка на подложени на санкции руски банки почти всички най-големи банки с държавно участие от над 50 на сто, с изключение на Сбербанк, отбелязва Ройтерс.

"Това не е нова Студена война" увери Обама. "Това е много специфичен проблем, свързан с отказа на Русия да признае, че Украйна може да следва свой собствен път".

"Днес Русия отново се изолира от международната общност, което е връщане назад след десетилетия на реален прогрес", заяви Обама, цитиран от Франс прес. "Това не беше неизбежно. Това е избор, който направиха Русия и президентът Владимир Путин в частност".

Обама приветства аналогичните мерки, обявени по-рано от ЕС. Те показват, че и Европа "губи търпение" към действията на руския президент Владимир Путин, подчерта президентът на САЩ.

Той добави, че Русия продължава да оказва подкрепа на сепаратистите в Украйна, като ги "поощрява, обучава и въоръжава". "Разполагаме с информация, че Русия продължава да увеличава силите си в близост до украинската граница, и че голямо количество руска военна техника, включително артилерия, бронирани машини и средства за противовъздушна отбрана, се прехвърлят през границата за сепаратистите", твърди Обама. Освен това американският президент смята, че Русия е започнала "да нанася артилерийски удари по територията на Украйна".

Руските власти реагират "хаотично" на западните санкции

Според Москва новата западна вълна от антируски санкции е "контрапродуктивна" и с "циничен характер". "Безсмислено е да се разговаря с Русия на езика на санкциите. Санкциите ще ни помогнат да се стегнем и в крайна сметка Русия ще получи по-ефективна икономика и по-здраво, лишено от илюзии общество", заяви зам.-външният министър на Русия Григорий Карасин.

Руският вестник "Независимая газета" обаче прогнозира спад в руската икономика, като твърди, че той няма да се дължи толкова на санкциите, колкото на "хаоса в министерските глави".

Вестникът цитира служители от руския държавен апарат, заявявали, че отрицателният ефект от санкциите на Запада ще е минимален. "Президентът и правителството стигнаха до общо мнение, че трябва да отвърнем на санкциите главно с подобрени условия за бизнеса в страната, тъй че ползите от сътрудничеството с Русия да натежат за инвеститорите повече от всякакви санкции", пише той. На практика обаче властите започнаха да правят обратното, констатира изданието.

Финансовото министерство планира от догодина допълнителен, регионален данък върху продажбите, а междувременно смята да вдигне и други данъци. А президентът е обявил курс към почти тотално заместване на вноса с родно производство. "Щом кредитите поскъпват, а данъчното бреме расте, странно е да очакваш разширяване на производството - напротив, предприятията далеч по-вероятно ще почнат да се затварят или ще минат в сянката", прогнозира всекидневникът.

Изненадващо за ред играчи на пазара руската централна банка заяви, че заради промените в данъчно-тарифната политика и геополитическото напрежение вдига ключовата лихва от 7,5 на 8 процента. Заемите ще поскъпнат, производители и предприемачи ще включат новите разноски в цените и това пак ще вдигне инфлацията, добавя "Независимая газета".

Негативният ефект за руската икономика най-вероятно ще е доста осезаем. Но не заради санкциите, а защото руските власти започнаха "да реагират хаотично на новите заплахи", пише вестникът.

"Колкото и да заместваме вноса, колкото и да сътрудничим с Индия и Китай, челните технологии са на Запад или в страни под силно западно влияние като Израел или Сингапур", заключава руският аналитик Руслан Пухов, цитиран в "РБК дейли".

Руската икономика вече усеща загуби - тези дни Европейската банка за възстановяване и развитие отказа да финансира руски проекти, съответно федерацията ще губи инвестиции за около 23 милиарда евро годишно, пише "Новие известия".

Това отблъсква частните инвеститори и те не идват на пазара. Финанси може да се намерят и на вътрешния пазар, но там се плаща доста по-скъпо. Казва си думата и оттокът на капитали от Русия, стигнал през първото полугодие 74,6 милиарда долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?