Обама знаел за подслушването на Меркел поне от 2010 г.

Обама знаел за подслушването на Меркел поне от 2010 г.

Президентът на САЩ Барак Обама е бил информиран за следенето на телефона на германския канцлер Ангела Меркел поне от 2010 г, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на германския в. "Билд ам зонтаг".

 

По информация на изданието, цитирано от БТА, през 2010 г. Обама лично бил информиран за секретна операция по отношение на Меркел от директора на Агенцията за национална сигурност Кит Алекзандър.

 

"Обама тогава не само не спрял акцията, но разрешил тя да продължи", е заявил пред германското издание добре информиран източник от американските специални служби.

 

Освен това специалистите на агенцията са имали възможност да четат съдържанието на кратките текстови съобщения на Меркел и да подслушват разговорите ѝ. Само стационарният телефон в нейния офис бил недостъпен за агентите на Агенцията за национална

сигурност.

 

В събота разкрития за подслушването направи и германският в. "Шпигел". Той съобщи, че подслушването на телефона на германската канцлерка Ангела Меркел е било в списъка със задачи на американската Агенция за национална сигурност от 2002 г., припомня ИТАР-ТАСС.

 

Когато излязоха първите информации за следенето на телефона на Меркел, тя се обади да потърси обяснения от Обама, който я уверил, че нищо не знае по въпроса, написа още "Шпигел". Той ѝ казала, че ако е знаел за следенето, е щял да разпореди, то да бъде прекратено.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?