"Объркахме много сметки. Кукловодите ще бъдат все по-недоволни."

"Объркахме много сметки. Кукловодите ще бъдат все по-недоволни."

Лидерът на СДС Мартин Димитров смята да отстоява коалиционното споразумение с ДСБ и предупреди в сряда, че ако "дрязгите в дясно продължават, винаги ще ни управляват комунисти". Изявленията му стават на фона на нарастващото напрежение в СДС, помпано от противниците на коалицията, които атакуват Мартин Димитров включително с призиви за оставка.

"Объркахме много сметки. Кукловодите ще бъдат все по-недоволни", коментира лидерът на СДС.

По повод слуховете, че столичната организация на СДС се готви да поиска неговата оставка, той заяви, че "човек като влезе в политиката, чува всякакви гласове, въпросът е в кои гласове да се вслушва".

"Убеден съм, че съм на правилния път и това го виждат демократично мислещите хора, така че нямам никакви притеснения в тази посока", добави Мартин Димитров.

Той категорично опроверга твърденията на своите вътрешни противници за наличието на тайна, нотариално заверена договорка с ДСБ за равностойно разпределение на депутатските листи, направена преди решението за коалицията миналата седмица.

Димитров съобщи, че всички решения за листите ще бъдат гласувани открито от Националния съвет на СДС.

Лидерът на ДСБ Иван Костов от своя страна призова за спиране на интригите в дясно и търсене на по-широко съгласие.

"Най-голямата заплаха, която виждаме всички ние, е нов мандат на БСП и ДПС, плюс вероятно Движение "Напред”. Ще бъде убийствено за България и ще направим всичко възможно с общи действия да стигнем до демократичното управление, за което говорим", коментира още Мартин Димитров.

Междувременно ръководството на Европейската народна партия (ЕНП) изрази подкрепата си към коалицията СДС - ДСБ, съобщи членът на ръководството на Фондация "Конрад Аденауер" д-р Андреас фон Белов. Той бе основен организатор на срещата между българските десни партии в Каденабия, която приключи преди ден.

По думите му от централата на ЕНП в Брюксел са коментирали, че създаването на тази коалиция създава реална възможност за "реализиране на дясноцентристко управление с ГЕРБ след изборите".

По повод завършилата в Каденабия среща Димитров и Костов заявиха, че тя не е имала за цел коалиционни разговори, а приемането на общи политики за развитието на България. Много от по-малките десни партии изразиха своето разочарование, че още не са включени в коалицията между ДСБ и СДС. Липсата на официална "коалиционна тема" в дневния ред бе потвърденото и от организатора на срещата Андреас фон Белов

"Разговорите се водят тук. Има упълномощена група. Такива разговори в Каденабия не са водени”, каза Иван Костов. По думите му "с голяма загриженост" са били обсъдени проблеми като икономическата криза, липсата на върховенство на закона и провала на българското еврочленство.

Участниците са постигнали пълен консенсус, че ако всички десноцентристки партии не положат максимални усилия следващото управление да е дясно и демократично, България ще бъде тотално изолирана от процесите в ЕС и ще бъде забравена като изостанала провинция.

Лидерът на СДС концентрира своя коментар върху конкретни политики като намаляването на бюджетните разходи с 2 млрд. лева, намаляване на ДДС-ставката на 18% и орязване с 50% на осигурителната тежест.

Според политолога Антоний Гълъбов, също взел участие в дебатите в Каденабия, десните партии трябва да започнат да говорят пряко на своите избиратели като отправят към тях конкретни послания по конкретните проблеми в страната. "Кризата ще даде възможност в България да започне да се говори конкретно. Досега вместо с решение, всеки скандал бе замитан с по два нови скандала", добави той.

Той отдаде дрязгите в СДС на "липса на политическа култура".

"Дебатите в дясно се провеждат до вземането на решение от демократично избрания ръководен орган. След взимането на решението то или се изпълнява или недоволните напускат партията", коментира политологът.

Той заяви още, че коалиция в дясно би трябвало да се търси във формат "партии членки на ЕНП".

"Всичко друго би било коалицията прекалено народняшка, твърде широка и ще има трудности при вземане на решения", коментира политологът.

Споделяне

Още по темата

Още от България