Объркани обяснения на съдия Владимира Янева за съвета й как да се отчитат по-малко СРС

Объркани обяснения на съдия Владимира Янева за съвета й как да се отчитат по-малко СРС

Председателят на Софийски градски съд Владимира Янева се обърка в коментара си защо е написала писмото за "оптимизиране" на броя на СРС, но за сметка на това допълнителни обяснения по повода трябва да дадат вътрешният министър Цветан Цветанов и шефът на ДАНС Константин Казаков.

Това стана ясно след заседанието в сряда на подкомисията по използването на специални разузнавателни средства (СРС), на което съдия Янева бе изслушана във връзка с препоръките ѝ за реално намаляване на броя на СРС чрез заобикаляне на закона, които бе отправяла в писма до "семейния си приятел" министър Цветан Цветанов и до шефа на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) Константин Казаков.

В писмата си Владимира Янева съветва вътрешният министър и шефът на ДАНС да използват максималния законов срок от два месеца в исканията си до съда за прилагане на СРС с цел накрая статистиката да отчете, че службите са подслушвали по-малко. Максималният срок за прилагане на единично СРС е 2 месеца с възможност за продължаването му до 6 месеца.

Писмото, което е изпратено преди три седмици, и вече е пуснато като “окръжно” от вътрешния министър до шефовете на най-важните служби в системата, препоръчва “при възможност да се използват максималните срокове” за подслушване.

След днешното изслушване в подкомисията Янева заяви, че с писмото си всъщност целяла установяване на “действителния брой на лицата, чиито права са ограничени”, а не прикриване на реалния брой проследявания, подслушвания и прочие оперативни способи.

По повод препоръката си за използването на максимални срокове председателката на Софийския градски съд обясни, че “неправилно е тълкуването, че съдът задължава службите да искат по-дълъг срок”. “Ние само ги караме да правят искания за срок, какъвто им трябва”, обясни Янева думите си в писмото “при възможност да се използват максималните срокове” за подслушване.

Председателят на подкомисията Михаил Миков (БСП) заяви, че е "доволен от съдействието между институциите" и с колегите му са решили да поканят вътрешния министър и председателя на ДАНС, за да дадат информация какво се е случило след получаване на писмото от Янева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?