Объркване около ултиматумите за филипинския заложник в Ирак

Видеозапис, излъчен в понеделник по телевизия Ал Арабия, предизвика допълнително объркване около съдбата на филипинския заложник в Ирак.

На записа се вижда въоръжен мъж, който твърди, че с Аджело де ла Круз ще бъде свършено, ако филипинското правителство не изтегли войските си от Ирак в срок от 11 дни.

Не е ясно кога изтича 11-дневния срок, тъй като не е известно кога е направен записът.

До този момент похитителите дадоха два срока, които вече изтекоха.

Объркване дойде от новината за 48-часово удължаване на ултиматума, който изтича в 23 ч. във вторник, каза в понеделник за Си Ен Ен представител на филипинското правителство в Манила.

В същото време висшият филипински дипломат в Багдад, който води преговори за освобождаване на заложника, заяви, че не е получил официално съобщение от похитителите за евентуално 48 -часово удължаване на ултиматума.

Той обаче заяви пред Си Ен Ен, че е получил уверения, че филипинският заложник е жив.

"Това, че той все още е жив, означава, че са удължили срока, независимо от факта, че правителството не се поддаде на техните искания", каза дипломатът.

Похитителите се идентифицираха като част от Ислямистката армия в Ирак.

Групировката първо заплаши да обезглави Де ла Круз в събота, ако дотогава правителството не обяви, че ще изтегли хуманитарната си мисия от 50 души в Ирак на 20 юли.

След това ултиматумът бе удължен с 24 часа. Този срок обаче също мина.

Министърът на външните работи на Филипините Делиа Албърт каза в неделя, че нейното правителство няма да се съобрази с искането и ще изтегли войските както е предварително планирано, на 20 август.

Това предизвика гняв от страна на близките на Де ла Круз, които се молят той да бъде освободен.

Висш филипински представител заяви в събота, че той е бил освободен, но по-късно дипломати в Ирак казаха, че това не е вярно.

Като част от продължаващите преговори, правителството каза, че ще уважи молбата на семейството на Де ла Круз и съпругата му и брат му ще летят до Ирак с филипинския министър на труда, който заминава за там.

Си Ен Ен също така цитира българското външно министерство, което обяви в неделя, че двамата български заложници в Ирак са живи, независимо, че поставеният от похитителите 24-часов срок изтече в събота през нощта.

Споделяне

Още от Свят