ОББ е кредитирала 2500 проекта по земеделски програми

ОББ е кредитирала 2500 проекта по земеделски програми

ОББ е кредитирала 2500 проекта с над 360 млн. лв. по специализирани земеделски програми от 2007 г. досега. Около 2000 от тях са земеделските заеми срещу евросубсиди, съобщи Маринела Коева, мениджър “Бизнес развитие“ в ОББ.

Кредитите по Програмата за развитие на селските райони, които ОББ е финансирала, са близо 200, по националните инвестиционни програми на държавен фонд “Земеделие“ - над 100, а тези срещу складови записи - над 160, каза Маринела Коева. Тя обясни, че у нас финансирането срещу складови записи все още не се прилага пълноценно и много малко банки работят с такива продукти, докато в други държави като Казахстан, например, то е много добре развито.

Един от продуктите, който могат да ползват агропроизводителите от ОББ, е земеделският заем срещу европейска субсидия (мостови кредит). От тази година по него може да се кандидатства още на етап заявени площи, каза Коева.

Специализираният кредитен продукт, който ОББ предлага за шеста поредна година, дава на земеделските производители възможност да ползват сума до 95% от общия размер на заявените за получаване директни плащания на площ. Минималната сума по кредита е 5000 лв., а лихвата 6.5% до 7.5% в зависимост от етапа на кандидатстване - заявление или удостоверение от фонд “Земеделие”.

В момента се наблюдава засилен интерес към кредитите за финансиране покупката на земеделска земя.

Атрактивни лизингови схеми за покупка на селскостопанска техника и автомобили предлага "Интерлийз". Клиентите на дружеството могат да ползват лихва от 5.25%, кратки срокове и гъвкавост, а лизинговането на продуктите става без допълнителни обезпечения, каза Фани Асенова, зам.-изпълнителен директор на “Интерлийз”.

Споделяне

Още от Бизнес