ОББ откри галерия с безплатен вход в центъра на София

Главните изпълнителни директори на КВС Груп Йохан Тейс и ОББ Петър Андронов откриха галерия с ценни произведения на изкуството в старата централа на банката. Снимка: ОББ

Обединена българска банка откри галерия с безплатен вход на адреса на старата централа на банката - на ул. "Света София" 5, в близост до пл. "Св. Неделя".

Над 30 картини на добре познати автори и предмети с антикварна стойност съставляват първата изложба, която ще се помещава в ОББ Галерия.

Най-старата картина е от началото на 20 век – Военен обоз от 1917 г. на Васил Маринов. Друга картина, която предизвиква интерес, е тази на Христо Каварналиев. Картината всъщност има две лица ("Море" и "Морски пейзаж") и за изложението и е изготвена специална рамка с поставка, която позволява тя да бъде видяна от две страни.

В изложбата от Златния фонд на ОББ присъстват още имената на Анастасия Панайотова, Антоний Софев, Златю Бояджиев, Марко Монев, Константин Трингов, Радомир Мандов.

Сред изложените творби посетителите ще намерят още колекция от антикварните предмети като стенни часовници, пишещи машини.

Всички художествени произведения и антикварни предмети са заемали ценно място в клоновете на финансовата институция в страната през годините.

"Цели 25 години ОББ събира своята колекция от произведения на изкуството, които обедини в свой собствен фонд, а част от тях с гордост излагаме за пръв път публично в новооткритата ОББ Галерия. Днес те наброяват 225 творби, разпределени на база експертни оценки в три категории – златна, сребърна и бронзова. Имаме планове да разширим тази колекция в бъдеще", коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ.

"Знаех, че ОББ е наследник на впечатляващи традиции не само в банковия сектор, но и на традиция в отношение към изкуството", заяви главният изпълнителен директор на КВС Груп Йохан Тейс, който бе на посещение в София.

Петър Андронов каза, че целта е старата централа на банката да не остане обезлюдена, а пространството да се превърне в поле за изява на артисти, в "място за обмяна на идеи, вдъхновение, позитивизъм, срещи с изкуства от различен вид".

Работното време на галерията е всеки делничен ден от 8:00 до 19:00 ч. и всяка събота от 10:00 до 16:00 ч.

Споделяне

Още от Общество