Обединен протест срещу следенето на трафични данни и ГМО

Нов протест срещу Закона за електронните съобщения, даващ достъп на МВР до трафичните данни на гражданите, започна в 9 ч. пред Народното събрание, което в сряда трябва да приеме промените на второ четене. Към представителите на неправителствени организации, блогъри и активни потребители на Интернет се присъединиха родители и граждански организации, които протестират срещу предстоящите промени в Закона за генно - модифицираните организми (ГМО).

След обсъждания с неправителствени организации и експерти МВР се отказа от пряк достъп до трафичните данни от мобилните оператори и интернет доставчиците – т.нар. директен интерфейс. Мобилните оператори и Интернет доставчиците ще бъдат задължени да предоставят данни на МВР до 72 часа след поискването им.

Предвижда се министърът на вътрешните работа да има право да поиска по-кратък или по-дълъг срок от 72 часа за получаване на информация от операторите. Глобите за мобилните оператори и Интернет доставчиците в случай, че не предоставят исканата им информация в срок, ще варират от 15 000 до 50 000 лв.

Промените в Закона за електронните съобщения ще дадат на МВР право да следи безконтролно трафика и телефонните разговори на всеки , независимо дали е извършил престъпление или не, твърдят от гражданските сдружения.

Според Асен Генов от "България е наша”, въпреки корекциите, направени след първото четене в резултат на гражданския натиск, МВР не дава ясен сигнал, че се отказва от идеята за постоянно следене чрез изграждане на интерфейс.

Споделяне

Още от България