Обединение, свързвано с Пеевски и ПИБ, с най-ниска цена за отсечка от "Хемус"

От "диамантения" възел при Белокопитово ще бъдат изградени още 16 към в посока Търговище от магистрала "Хемус"

Обединение, свързвано с депутата от ДПС Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка (ПИБ), даде най-ниската цена от близо 100 млн. лв. без ДДС за изграждането на около 16 км от магистрала "Хемус" между пътните възли "Белкопитово" и "Буховци" в посока Търговище.

Не е ясно обаче дали то печели обществената поръчка, защото победителят се определя по сложна формула, отчитаща единични цени за отделните видове работа, които не бяха съобщени в прес информацията на Агенция "Пътна инфраструктура".

Строителството на магистрала "Хемус" е сред водещите пътни проекти на третия кабинет на Бойко Борисов. Засега финансирането ѝ е с пари от бюджета, но не е изключено да се окаже "златната" резерва, която ще спаси европейски средства при невъзможност за изграждането на участъка с виадукта през Кресненското дефиле. Това се подразбра от отчета на вицепремиера по еврофондовете Малина Крумова от служебния кабинет на Огнян Гердижков, която сега е зам.-министър на регионалното развитие.

Обществената поръчка беше обявена през август 2016 г. и оферти подадоха осем обединения. До отваряне на ценовите предложения бяха допуснати само четири, сред които няма нито един голям чужд изпълнител.

Прогнозната стойност за изграждането на 16.3 км магистрала беше 133 млн. лв. без ДДС, а срокът за строителство – 910 дни.

Най-ниската оферта е на "Хемус Изток - 2016" ДЗЗД – близо 100 млн. лв. без ДДС. В обединението влизат "ПСТ Груп" ЕАД и "ОРС инфраструктура" ООД.

Официално "ПСТ Груп" е собственост на кипърската офшорка "Колвик сървис лимитид", чиито крайни собствениците не са ясни. Това дава повод за спекулации, че зад компанията стоят депутатът от ДПС Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка, заради отпуснатия заем. В управлението на компанията през 2016 г. настъпиха промени, при които оцеля единствено бившият зам.-транспортен министър в първия кабинет на ГЕРБ Камен Кичев, за когото се твърди, че представлява ПИБ. Новите членове на директорския борд са Даниела Делева, която беше началник на кабинета на транспортния министър Александър Цветков в първото правителство на ГЕРБ и се свързва с Пеевски и Петко Хитров, който беше в ръководството на "ПСТ Груп", когато компанията беше под контрола на Васил Божков.

Най-високата предложена цена е на обединение "Хемус Лудогорие" – близо 130 млн. лв. без ДДС. В него влизат "Трейс Груп Холд" АД, "Пътища и мостове" ЕООД и "Пътно строителство" АД.

Регистрираното по Закона за задълженията и договорите дружество "Хемус 16320" е дало цена от 119.7 млн. лв. без ДДС. В него участват "Инфра Експерт" ЕООД, "Пътинженерингстрой-Т" ЕАД, "Автомагистрали - Черно Море" АД и "Трансконсулт-22".

Ценовото предложение на обединение "Геопът Белокопитово" с участници "Геострой" АД и "Пътстрой 92" АД е 117.4 млн. лв. без ДДС.

Автомагистралната отсечка между пътните възли "Белкопитово" и "Буховци" в посока Търговище ще бъде с по две ленти за движение в посока, две ленти за спиране, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети.

Предвидено е изграждането на 6 виадукта, на пътен възел за връзка с път III-5102 Мировец - Певец, на нова връзка с първокласния път I-4 Шумен - Търговище при пътен възел "Белокопитово", на мост и 11 пресичания със селскостопански пътища.

Това е вторият търг за строителство на участък от магистрала "Хемус". В началото на януари правителството отпусна авансово близо 23 млн. лв. за изграждането на 10-км отсечка между Ябланица и Боаза на магистралата. За изпълнител беше избрано обединението "ХВП Ябланица" с цена от близо 55 млн. лв. без ДДС. В консорциума влизат "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пътстрой Бургас". Официално фирмите се водят собственост на бившия пътен шеф от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев, който купи свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98" през миналата година.

Завършването на магистрала "Хемус" е един от водещите проекти в програмата на третото правителство на Бойко Борисов и е ключов за развитието на Северна България. За доизграждане остават около 250 км магистрала между София и Варна. Общата ѝ дължина е 450 км.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?