"Обединените патриоти" искат максимална надценка за основни храни

"Обединените патриоти" искат максимална надценка за основни храни

Търговските вериги да имат ограничения за слаганите от тях надценки при продажба на храни като като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип "Витоша", пилешко и свинско месо, яйца, брашно и олио от български производители, предлагат депутати от "Обединените патриоти", който в сряда внесоха в парламента поправки в Закона за зашита на потребителите.

Ако те бъдат приети, министърът на икономиката ще може по предложение на социалния министър за срок от 12 месеца да определя максимална надценка/и на стоките от първа необходимост, като процент от доставната им цена. Целта е защита на икономическите интереси на потребителите, при наличие на социални и икономически обстоятелства, които да налагат това. Според предложението наредба на Министерския съвет трябва да определи кои ще са стоките от първа необходимост, предмет на защитата, както и какви ще са максималните надценки според оборотите на магазините, в които се продават храните. така търговците ще са длъжни да слагат по-ниска или равна на нормативно определената надценка на съответните стоки.

В мотивите към внесените поправки вносителите посочват свои констатации, че производителите на хляб калкулират надценка от средно 5 ст. за единица продукция, а тази на търговците достига до 30 ст. за брой. Подобни съотношения - 1/6 на надценките съществуват и при млечните продукти, посочват депутатите от "Обединените патриоти". В поредица срещи те установили, че обикновено производителят на храната поема брака при търговията и плаща допълнителни такси на веригите от своята надценка (за склад, реклама и др.).

"Трябва се да има предвид, че изброените по-горе стоки представляват едва 1% от оборота на търговските вериги, които държат около половината от пазара на дребно. Очевидно за нас е, че в тези 30% средна надценка, която се калкулира от тях, е резервът за ограничаване ръста на цените при извънредни обстоятелства и с цел защита икономическия интерес на потребителя",п пишат вносителите. Те смятат, че евентуално ограничаване на надценката на търговците няма да доведе до съществено намаляване на печалбата им заради малкия дял в оборота на посочените храни.

Според депутатите трябва да се определи кошница от продукти от първостепенно значение за оцеляването на най-бедните ни съграждани и да се прави ежемесечен анализ на цените им. "При установен ръст, който може да застраши нормалния живот на бедните българи, Министерството на труда и социалната политика, следва да излезе с предложение към министъра на икономиката за регулиране надценките на конкретните продукти. Той на база на анализ на пазара да има право да издаде заповед за максимални надценки, според продуктите и вида търговски обекти", пише още в мотивите към законовите поправки.

Според тях контролът върху ценообразуването трябва да се осъществява от Комисията за защита на потребителите.

В аргументите за максималната надценка се посочва, че "предлаганата регулация по никакъв начин не ограничава правото на търговците и производителите на стоки от първа необходимост да определят цени или други търговски условия". "В този дух, говорим не за бягство от принципите на свободния пазар, а за необходимост от регулация, която да предотвратява антипазарни деформации", заявяват вносителите.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?