Обединяват се схемите "училищен плод" и "училищно мляко"

Обединяват се схемите "училищен плод" и "училищно мляко"

От следващата учебна 2017/2018 година схемите по раздаване на мляко, плодове и зеленчуци в училищата, съфинансирани с европейски средства, ще бъдат обединени в една схема за финансиране. Това реши служебното правителство на заседанието си в сряда.

Още през 2014 г. Европейската комисия реши да обедини двете схеми, по които общини и училища кандидатстват за финансиране на базата на проведени поръчки за доставки на съответните продукти. Безплатни мляко, плод и зеленчуци получават децата от І до ІV клас и от 3 до 7 години в детските градини. За сегашната учебна година бюджетът за "училищно мляко" е 9.875 млн. лв. без ДДС, от които 1.288 млн. лв. са от Еврокомисията. "за "училищен плод" тазгодишните средства са 9.767 млн. лв., от които 6.071 млн. лв. от Брюксел.

Заради обединяването на схемите се променя наредбата за прилагането на двете схеми. Еврокомисията ще бъде уведомена за изготвянето и нотифицирането на Националната стратегия за прилагане на схемата за предоставянето на плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения за период от шест години. С нея се определят нуждите на схемата, приоритетите, целевата група, очакваните резултати, инструментите, с които ще бъдат постигнати заложените цели, съпътстващите мерки и др.

Нов момент при прилагане на обединената схема е възможността за финансирането на съпътстващи мерки, насочени към запознаване на децата със селското стопанство и повишаване на тяхната информираност по отношение на здравословното хранене, биологичното земеделие, местните хранителни вериги, борбата с разхищение на храна и др. Досега съпътстващите мерки бяха допустими за подпомагане само по схемата „Училищен плод”, посочват от правителствената информационна служба.

При избор на доставчици по обединената схема се запазва предимството на земеделските производители и на производителите на мляко и млечни продукти.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?