Обекти на ВиК-Добрич остават без ток въпреки частично платен дълг

Заради неплатени стари и нови дългове за ток от понеделник без електрозахранване ще останат обекти на ВиК-Добрич, които обаче нямат отношение към доставката на вода за гражданите, съобщиха от доставчика на електроенергия в Северозападна България "Енерго-Про" в петък.

Първоначалната закана на снабдителя бе да спре тока още на 23 август във всички обекти на водния оператор заради борч от над 2 млн. лв., което щеше да остани без вода жителите на града.

Тъй като в последните три дни ВиК-Добрич е платило 500 хил. лв., но все още дългът не е напълно погасен, както предвижда подписан между двете дружества споразумителен протокол, сега без ток ще останат само съгласувани между ВиК-то и "Енерго-Про" обекти, които нямат отношение към водоснабядването.

От електроснабдителното дружество посочват, че въпреки загрижеността си за обществения интерес, "не можем да си позволим да подлагаме на риск финансовата стабилност на нашата компания и сигурността на електрозахранването на нашите клиенти в цяла Североизточна България". Въпреки внесената сума, ситуацията остава критична и от понеделник – 26 август, започва поетапно изключване на захранването на обекти на ВиК-Добрич, които не са свързани пряко с водоподаването в района.

Областният управител и кметът на Община Добрич са информирани за предстоящото прекъсване, допълват от електроразпределителното предприятия. За понеделник е насрочена среща на управителя на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев с управителя на ВиК-Добрич Юлиян Иванов и областния управител Недко Марчев, за да се обсъдят мерките за постигане на трайно решение на проблема в най-кратък срок.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?