Обемът на отпадъците в световен мащаб може да се увеличи със 70% до 2050 г.

Обемът на отпадъците в световен мащаб може да се увеличи със 70% до 2050 г.

Ако не бъдат взети спешни мерки, обемът на боклуците в световен мащаб ще се увеличи със 70 процента до 2050 г. и ще достигне 3,4 милиарда тона. Това съобщи в доклад Световната банка, цитирана от Франс прес.

"Лошото управление на отпадъците вреди на човешкото здраве и на околната среда, в допълнение към проблемите с климата", коментира Лора Тък, вицепрезидент на Световната банка, отговаряща за устойчивото развитие.

Въпреки че богатите страни представляват едва 16 на сто от световното население, те произвеждат над една трета (34 процента) от отпадъците на планетата. Източна Азия и Тихоокеанският регион са отговорни за близо една четвърт (23 процента) от всички боклуци. Очаква се Субсахарска Африка да утрои, а Южна Азия да удвои до 2050 г. обема отпадъци, които произвеждат.

Световната банка препоръчва да се предостави финансова помощ на страните, които имат най-голяма нужда да разработят системи за управление на отпадъци, както и да се подкрепят инициативи за намаляване на употребата на пластмаса и за ограничаване на хранителните отпадъци.

От 2000 г. Световната банка е инвестирала над 4,7 милиарда долара в програми за управление на отпадъци по света.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?