Обемът на вредните емисии в света от самолети е намалял с една трета

Обемът на вредните емисии в света от самолети е намалял с една трета

Обемът на вредните емисии от самолети в света е намалял почти с една трета заради масовото спиране на полетите, причинено от мерките за ограничаване на разпространението на новия коронавирус, съобщи "Файненшъл таймс".

Изданието е анализирало данни от специализирания сайт FlightRadar24, който следи положението на самолетите в реално време. По света са били отменени около един милион полета. Поради това във въздуха не са били изхвърлени 28 милиона тона въглероден диоксид, което означава свиване на вредните емисии с 31 на сто спрямо март миналата година.

Според водещия анализатор от финландския Център за изследвания на енергията и чистия въздух Лаури Миливитри такова силно свиване не е регистрирано дори в такива тежки времена за авиацията като периода след терористичните нападения в САЩ от 11 септември 2001 година или при избухването на вулкана Ейяфятлайокутл в Исландия през 2010 година.

"Нито едно от тези събития не е имало такова огромно влияние върху обема на глобалните полети със самолет като кризата с коронавируса, което прави сегашните събития безпрецедентни", коментира експертът.

В статията на "Файненшъл таймс" се посочват и данните на британската аналитична агенция Оу Ей Джи (OAG), според които през последната седмица на март обемът на полетите в света е намалял почти наполовина в сравнение със същия период на миналата година. Натовареността на такива световни авиационни центрове като Великобритания, Хонконг или Швейцария е спаднала с 90 на сто.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че неговите екипи ще представят този уикенд план за спасяване на авиокомпаниите, задушаващи се финансово заради ограничителните мерки, въведени за противодействие на епидемията от Covid-19.

Тръмп не изключи възможност за преки разговори с някои или с всички авиокомпании още през следващите две дни.

Американските авиокомпании се нуждаят от много пари, и то бърза. Конгресът вече им задели в рамките на мащабния си план от 2,2 трилиона долара сумата от 50 милиарда долара, за да запазят работните места.

Споделяне

Още от Greenpool

Какво очаквате да свърши служебното правителство?