Обещани компенсации заради градушката в Ръжено Конаре спряха протест на земеделци

Кацащ самолет попречил на противоградната защита, прокуратурата иска проверка

Агроминистърът успокои хората, че ще бъдат обезщетени, сн. БНР

Обещание на земеделския министър Христо Бозуков, че пострадалите в събота от силната градушка в село Ръжено Конари зеленчукопроизвозители ще получат обезщетения в най-голям размер свали организираната от тях блокада на моста край селото. В знак на протест заради това, че по време на бурята не са били изстрелвани противоградни ракети, те бяха спрели в понеделник предиобед движението по общинския път до Калояново.

"Възможно най-бързо направете заявленията си по общинските служби, за да бъдат направени по-бързо протоколите за щетите", обърна се към протестиращите Бозуков. Той каза, че вече е разпоредил описването на щетите и са намерени възможности да бъдат компенсирани земеделските производители.

Най-вероятно това ще стане по схемата de minimis.

Освен Ръжево Конаре, още около петнайсетина пловдивски села пострадаха след силната градушка в събота вечерта и земеделската им продукция е напълно унищожена. Хората там също изразиха недоволството си от това, че Агенцията за борба с градушките не си е свършила работата.

Производителите твърдят, че хиляди декари са унищожени, а загубите им са огромни.

"Пораженията са 100% унищожаване на реколтата. Настояваме за обезщетения, и то максимални, а не минимални, не 100-200 лева евентуално да кажат за декар или нещо подобно. Искаме максимални обезщетения. И ще съдим държавата", заяви Гюрга Дарджонова от село Ръжево Конаре, цитирана от БНР.

"Петдесет и четири минути имат забрана за стрелба да обработват градоносния облак", допълни тя.

"Изстреляни са 82 ракети, лошото е, че от 19.18 часа до 20.12 часа имахме забрана да стреляме и имаше клетка, необработена, от която падна най-голямата градушка. Централният команден пункт в София дава забрана и ние изпълняваме", обясни Георги Михайлов, началник на командния пункт на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" в село Голям чардак.

От държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" заявиха, че в този интервал от време е прекратено обстрелването на облаците с противоградни ракети заради планиран военнотранспортен полет от германското летище Рамщайн до летище Пловдив. Решението е взето по протокол, според който при работа на полигоните за борба с градушките приоритет е осигуряването на планираните полетите от и до летище Пловдив.

Траекторията на планирания полет е минавала през активираните към момента полигони 11, 12 и 13 за борба с градушките в района.

За да се осигури безопасното кацане на самолета в 19.18 часа, по решение на гражданско-военния Цнтър за координиране и използване на въздушното пространство в Бояна, е подадено искане към диспечера да се спре работата на полигоните. "В 19.35 ч. е получено потвърждение за прекратяване на стрелбата, съответно в 20.00 ч. самолетът е кацнал на летище Пловдив. В 20.11 ч. е дадено разрешение за възстановяване на стрелбата по градоносните облаци", заявиха от РВД.

Въпреки вече дадените обяснения за случилото се от РВД, Върховната административна прокуратура (ВАП) все пак поиска от земеделското и транспортното министерство проверка и обяснения как си е свършила работата агенцията за борба с градушките и защо е взето решението да се спре изстрелването на противоградни ракети.

Прокуратурата иска проверката да приключи във възможно най-кратък срок и ако се установят данни за нарушение, да бъдат предоставени на на компетентните прокуратури и структури на МВР, за което да се информира и ВАП.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?