Обещание за нови надзиратели има, търсят се пари за издръжката им

Обещание за нови надзиратели има, търсят се пари за издръжката им

Синдикатът на надзирателите все още не е наясно как ще се намерят пари за издръжката на новите 200 щатни бройки, обещани в четвъртък от премиера Бойко Борисов. Това стана ясно от думите на председателя на профсъюза Ивайло Григоров. Пред БНР той заяви, че правосъдният министър Данаил Кирилов обяснил, че необходимите 7 млн. лв. ще дойдат от икономии. В двете главни дирекции – "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" обаче такива нямало.

"Нещото, което ни притеснява, е в изказването на министър Данаил Кирилов, че тези 7 млн. лева ще бъдат намерени от икономии. Надявам се скоро да бъдем поканени на среща, за да бъдем запознати с технологията, по която ще се случи това нещо. Икономии в двете дирекции няма. Ако се икономиса от нещо, то отива да запълни дупка, създадена от друго нещо като разходи. Надяваме се изцяло сумата да бъде финансирана от бюджета", каза Григоров.

Разкриването на допълнителните щатни бе разпоредено от Борисов, след като надзирателският синдикат заплаши с протести, тъй като правителството обеща нови назначения, но пари за тях не бяха отделени в Бюджет 2020.

В четвъртък Кирилов се похвали, че правосъдното министерство ще има 26 млн. лв. повече в бюджета си за догодина. Той заяви, че с новите щатни бройки ще се удовлетворят исканията на синдикатите. Министърът обаче призна, че кадровият недостиг в системата е много по-голям – не достигат общо 1600 бройки.

Споделяне

Още от България