Обещаните безплатни чадъри и шезлонги на плажа остават платени

Над 200 сигнала за нарушения на концесионерите, таксата им ще се смята по нов начин

Снимка: БГНЕС

Чадърът и шезлонгът на плажа ще се плащат и няма да са без пари, както обеща министърът на туризма Николина Ангелкова през лятото на 2015 г.

Новото ѝ обещание от сряда е сянката на плажа да поевтинее "драстично", но от следващото лято, без да стане ясно какво означава това.

В момента цените се движат в широки граници – от 25 лв. за чадър и 16 лева за шезлонг по плажовете на север до 3 лв. в малките села на юг.

"Драстичното" по думите на министъра поевтиняване на екстрите на плажа става възможно след одобрената от правителството нова методика на минималния размер на концесионното плащане на плажовете и критерии за комплексна оценка за избора на победител при концесионните процедури.

Промените предвиждат определянето на концесионната такса по нов начин с въвеждането на минимални изисквания. Очакваният ефект е по-ниски цени на сянката по морето и предлаганите различни екстри. Това означава, че концесионните такси най-вероятно ще намалеят, което ще даде възможност на повече кандидати да се включат в надпреварата, смята правителството.

Миналото лято хотелиери от Слънчев бряг поискаха правителството да отмени концесионните такси, а в замяна те обещаха да предоставят безплатни чадър и шезлонг на плажа.

Сега с намаляването на концесионните възнаграждения очакванията на държавата са да намери концесионери и за не толкова атрактивни плажни ивици, които от години са без стопанин. По този начин ще се създадат благоприятни условия за привличане на повече туристи по морето, смята Ангелкова.

До края на годината ще бъдат обявени концесионни процедури за 15 морски плажа, които бяха прекратени покрай прехвърлянето на собствеността на плажовете от регионалното към туристическото министерство в началото на годината. Техните нови стопани ще бъдат определени по новата методика.

Над 200 са получените сигнали в Министерството на туризма от граждани за нарушения по морските плажове. Най-много са оплакванията, свързани с спазването на изискването за свободна зона, чистотата и заетата търговска площ, каза министър Ангелкова.

Минимални цени на сянката – от 2 до 4 лв.

Новата методиката за определяне на минималното концесионно възнаграждение въвежда минимални критерии, които отразяват местоположението, степента на ползване, вида на туристическия поток и специфичните особености на всеки морски плаж.

Кандидат-концесионерите ще се определят по нова формула чрез комплексна оценка. В нея 40% тежест ще има предложената минимална цена за един чадър и един шезлонг. Така наречената "роялти" ставка за държавата ще има 40% тежест в офертата на кандидат-акционерите.

Въвеждат се и базова цена за чадъри и шезлонги, която зависи от местоположението на плажа. Ако той се намира на територия с население под 10 000 души, тя ще бъде 2 лева, над 10 000 души - 3 лева и в национален курорт - 4 лева.

Минималните критерии за комплексна оценка ще са еднакви по вид и ще бъдат предварително оповестени на всички участници заедно с обявяването на концесионната процедура.

Концесионни процедури

Плановете са до края на годината да бъдат обявени най-малко 15 процедури за концесии на плажове по новата методика.

Първо ще бъдат пуснати търговете за плажовете, чиито концесионни или наемни договори изтичат, каза Ангелкова.

По думите ѝ целта е да има стопани на всеки един от плажовете през следващата година.

Първите концесионни процедури, които ще бъдат обявени, са за плажовете "Дюни", "Юг", "Поморие-централен", "Несебър-стар град", трите плажа на Свети влас, каза Ангелкова.

Около 200 сигнала за нарушения

На горещия телефон на министерството за проблеми по плажовете са получени около 200 сигнала с искания за проверка на свободната зона, допълнителната търговска площ, чистотата, съобщи министърът на туризма.

От тази седмица мобилна експертна група е на морето, за да реагира на всеки един сигнал, каза Ангелкова.

За чистотата на неохраняемите плажовете, които не са под наем или концесия, се грижат от общините на чиято територия се намират. Водното спасяване и медицинското обслужване се осъществява от областните управители, припомни Ангелкова. Тя уточни, че експерти на ведомството ѝ правят проверки и на тези плажове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?