Обещаните от премиера пари за униформи и гориво не отменят полицейския протест

Президентът се застъпи за исканията на служителите в МВР

Обещаните от премиера пари за униформи и гориво не отменят полицейския протест

Разпореждането на премиера Бойко Борисов опреди ден – на МВР да бъдат отпуснати допълнително 5 млн. лева за гориво на патрулните коли и 10 млн. лева за летни униформи на полицаите, не променят плановете за провеждане на масов протест на професионалния им празник 5 юли.

Това стана ясно от думите на зам.-председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Благой Ванкин пред Дарик радио във вторник.

Основното искане на полицаите е заплатите в министерството да бъдат увеличени с между 15 и 20% от 1 юли, дори това да бъде направено със задна дата. Управляващите обаче дадоха да се разбере, че не смятат да удовлетворят желанието на униформените.

И вътрешният министър Валентин Радев, и премиерът Борисов изказват принципната си подкрепа заплатите в МВР да бъдат увеличени, но не и тази година. По време на Националното съвещание във ведомството в понеделник министър-председателят изтъкна, че е можело това да се случи, ако правителството не е било принудено да закупи оборудването за АЕЦ "Белене". Сривът на КТБ и подготвяната сделка за шведските изтребители "Грипен" също бяха посочени като причина за липсата на средства за по-високи заплати в МВР.

"Да се надяваме за осемте дни до протеста управляващите да проявят разум и да предприемат нужните действия наистина да се подобрят условията на служителите", лаконично коментира Ванкин от СФСМВР във вторник, давайки да се разбере, че 15-те млн. лева за гориво и униформи са добре дошли, но няма да тушират недоволството в системата.

"5 млн. за гориво е добре, но на какво да го сипваме този бензин и кой ще се вози в тези коли, като няма хора. В момента недокомплектът e около 6000 човека", добави зам.-шефът на най-големия полицейски синдикат.

Той уточни, че най-масово използваните коли за патрулиране в МВР вече са изминали по 300 000 – 400 000 км и са опасни, както за служителите, които ги използват, така и за гражданите по улиците.

"10-те млн. лева не покриват дори малка част от униформите, които се полагат на служителите и които са купували със собствени средства в продължение на шест години. Въпросът е, че те не могат физически да осъществят този замисъл да ми купят униформа за лятото", каза още Благой Ванкин.

Накрая синдикалистът обобщи, че с колегите му няма да отстъпят от основното си настояване – увеличение на всички заплати в силовото ведомство – "от чистачка до министър, дори на министъра искам увеличение на заплатата". Към исканията на СФСМВР в понеделник се присъедини и синдикатът на пожарникарите "Огнеборец".

Междувременно президентът Румен Радев се обяви в подкрепа на полицаите, настояващи за по-високи заплати, коментирайки, че те имат "съвсем основателни искания и от дълги години проблемите им са пренебрегвани".

"От тяхната социална сигурност, оборудване, условия за подготовка зависи сигурността на всеки един от нас", заключи държавният глава, добавяйки, че очаква от правителството ефективни решение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?