Обещания за 22 млн. лв. получи Казанлък за празника на розата

Близо 22 млн. лв. инвестиции ще бъдат вложени в община Казанлък за доизграждане и изграждане на градска среда, градски транспорт, образователна и социална инфраструктура. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която в неделя гостува на карнавалното шествие в града по повод чествания Празник на розата.

Градът беше посетен и от президента Росен Плевнелиев, който заяви, че "розата е най-разпознаваемият български символ и сме длъжни да защитим това световно постижение на България“, както и от земеделския министър Десислава Танева, която даде данни за възстановяване на насажденията с маслодайни рози и на производството на розово масло.

Празникът на розата е уникална възможност да покажем географския център и розовата столица на България - Казанлък и Казанлъшката долина, заяви Лиляна Павлова. .

След 35 години несправедливост Музеят на розата, който бе експониран в мазе, ще има вече своята сграда и инфраструктура, за което правителството отпуснало 1.3 млн. лв., каза министърът.  Лично министър-председателят Бойко Борисов е настоял решението за осигуряването на първия транш от средствата да бъде взето още на 3 юни, обясни тя.

В петък пък било решено оперативната програма "Регионално развитие" 2007-2013
г. да отпусне на Казанлък ще бъдат предоставени почти 1 млн. лв. за довършване благоустрояването на града  Преди месеци открихме обновените паркове "Розариума" и "Тюлбето", припомни Павлова и обясни, че с допълнителните средства ще могат да бъдат обновени още няколко парка и междублокови пространства.

По новата Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. община Казанлък ще може самостоятелно да избира проектите за града, като ще може реализира да инвестиции за почти 20 млн. лв. в градска среда и градски транспорт, образователна, социална и културна инфраструктура.

Земеделският министър Десислава Танева също се прояви като добър вестоносец и обяви, че за първи път от тази година в новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони традиционните български сортове маслодайна роза ще получат допълнителна подкрепа от 100 лв. на декар. Ще имат възможнот и за допълнителни средства за развитие на традиционни български сортове. По думите ѝ вече има подадени заявление и за създаване на нови насаждения с маслодайни рози по мярката за нвестиции в земеделски стопанства, чийто срок за прием на проекти изтича в понеделник - 8 юни.

В България са концентрирани две трети от световното производство на розово масло, заяви в приветственото си слово държавният глава. Плевнелиев изрази надежда, че розопроизводството ще намира все по-голяма подкрепа от страна на изпълнителната власт и определи подкрепата за бранша като "регионална политика в действие“. Той подкрепи усилията на местната власт Празникът на розата да бъде включен в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Споделяне

Още от България