Обещания за заплати получиха стачкуващите миньори в "ГОРУБСО-Мадан"

Изплащането на заплатите на протестиращите от миналия петък миньори в "ГОРУБСО-Мадан" ще започне от 9 март. Договорка за започване на поетапно покриване от петък на задълженията на собственика на предприятието за заплати е била постигната при вчерашните преговори с участието на социалния министър Тотю Младенов. Това съобщи председателят на стачния комитет в минното дружество Румен Каров, цитиран от Дарик.

В сряда Младенов коментира, че ще поиска от колегата си Трайчо Трайков да отнеме концесията на дружеството, което е собственост на бизнесмена Валентин Захариев. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма от своя страна каза, че на "ГОРУБСО-Мадан" е даден срок до 14 март да издължи борчовете си по концесионни такси, осигуровки и други плащания към държавния бюджет. По думите на Каров тези дългове възлизат на 7 млн. лв.

 

Въпреки че работниците са получили уверение, че ще им бъдат изплатени забавените с месеци възнаграждения, стотици стачкуващи се събраха пред сградата на предприятието и в четвъртък.

 

"Министър Младенов се ангажира и каза, че при отнемането на концесията на господин Захариев, първото нещо, което ще се направи, е работниците да си получат заплатите. Оттам нататък вече държавата ще си търси на свой ред дължимото", каза Каров.

Споделяне

Още по темата

Още от България