Обещания за заплати получиха стачкуващите миньори в "ГОРУБСО-Мадан"

Изплащането на заплатите на протестиращите от миналия петък миньори в "ГОРУБСО-Мадан" ще започне от 9 март. Договорка за започване на поетапно покриване от петък на задълженията на собственика на предприятието за заплати е била постигната при вчерашните преговори с участието на социалния министър Тотю Младенов. Това съобщи председателят на стачния комитет в минното дружество Румен Каров, цитиран от Дарик.

В сряда Младенов коментира, че ще поиска от колегата си Трайчо Трайков да отнеме концесията на дружеството, което е собственост на бизнесмена Валентин Захариев. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма от своя страна каза, че на "ГОРУБСО-Мадан" е даден срок до 14 март да издължи борчовете си по концесионни такси, осигуровки и други плащания към държавния бюджет. По думите на Каров тези дългове възлизат на 7 млн. лв.

 

Въпреки че работниците са получили уверение, че ще им бъдат изплатени забавените с месеци възнаграждения, стотици стачкуващи се събраха пред сградата на предприятието и в четвъртък.

 

"Министър Младенов се ангажира и каза, че при отнемането на концесията на господин Захариев, първото нещо, което ще се направи, е работниците да си получат заплатите. Оттам нататък вече държавата ще си търси на свой ред дължимото", каза Каров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?