Обещаният от Първанов университет в Перник все пак получи акредитация

Обещаният лично от президента Георги Първанов университет в Перник получи акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА). Това съобщи в петък кметът на Перник Росица Янакиева.

Идеята за създаването на Политехническият европейски университет е отдавнашна, но досега акредитация му бе отказвана.

Просветният министър Даниел Вълчев нееднократно е изразявал резерви относно разкриването на ВУЗ-ове в населени места, които са близо до големи университетски центрове. Освен идеята за разкриване на университет в Перник, който се намира едва на 30 км. от София, друга екзотична идея, срещу която се противопостави Вълчев бе за отварянето на ВУЗ в Бухово.

През октомври миналата година по време на посещение в града президентът Първанов обеща на своите съграждани там да отвори врати Европейският политехнически университет, въпреки че месец по-рано НАОА отказа акредитация на ВУЗ-а.

Янакиева съобщи в петък, че бъдещото висше училище ще предлага обучение по специалности, съобразени с индустриалното развитие на района. Планира се там да могат да получат образованието си специалисти по информатика, телекомуникации, компютърни системи, архитектура и др.

"Университетът ще приеме 1840 студенти. Предвижда се да бъде въведено обучение на български и на английски език. Така ще имаме и студенти от чужбина", твърди Янакиева.

Европейският политехнически университет се изгражда от община Перник в партньорство с частния бизнес.

За да бъде осъществена инициативата обаче, е необходимо решение на Министерския съвет и на Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?