Обезопасяват опасен строеж в центъра на София след намесата на ДНСК

Опасният строеж, сн. Mediapool

Пустеещ от години опасен строеж в широкия център на София, недалеч от болница "Пирогов", вече се обезопасява, след като по щастлива случайност паднала част от изоставения строеж не уби човек миналата седмица.

Това стана след намесата на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК), която нареди незабавно обезопасяване на сградата.

Става въпрос за недовършена сграда на бул."Цар Борис ІІІ" №5 до бизнес центъра "Граве".

Миналата сряда (22 ноември 2017 г.) около 8:15 часа в локалното платно в посока бул. "Акад. Иван Гешов" падна кофраж от крепежни елементи от третия етаж с дължина метър и половина върху покрива на лек автомобил.

За щастие пътуващата в автомобила жена не е пострадала, а е преживяла само уплаха и стрес. В началото на годината в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус" паднала част от осветлението уби жена в движещ се автомобил.

Мястото, където става инцидента на 22 ноември, е изключително оживено сутрин и натоварено за движение с автомобили и пешеходци. От там минават много хора, включително и деца към близките училища – 51-о и 19-о, както и към детските градини в района.

В непосредствена близост до недовършения строеж се намира и спирка на трамвай №5.

От прессъобщението на ДНСК не става ясно кой е инвеститорът на обекта, който е изоставен от години. Няма яснота дали сградата ще бъде довършена. Към момента все още не е напълно обезопасена, показа проверка на Mediapool.

От ДНСК напомнят, че отговорни за безопасността на строежа са надзорната фирма на обекта, проектантът изготвил плана за безопасност и здраве и строителят.

Споделяне

Още от България